Läsarfråga: Kan jag skriva för konkurrenten?

Camilla Björkman

Publicerades: 21 maj, 2011

Hej härliga läsare! Fick en läsarfråga som jag tänkte svara på:

Hej! Jag gillar dina blogginlägg om frilansskolan! Känns bra att få lite mer kött på benen! Nu till min fråga: Jag frilansar på en lokaltidning, endast på sporten. Det är en av två lokaltidningar i länet. Skulle den tidningen bli sur/irriterad om jag frilansar även för den andra? Och får man göra det? De är ju konkurrenter men samtidigt så får jag så pass få jobb att det skulle vara bra att kunna frilansa för båda. Känns dumt att fråga själv ifall det inte skulle vara så populärt, jag vill inte ju inte bli av med frilansandet.

Väldigt tacksam för svar!
Mvh S

SVAR: Hej S! Tack för dina ord om bloggen 🙂 Och bra fråga – det är nog många som undrar över detta. Först och främst kan jag säga att självklart får du skriva för den andra tidningen också (och vilken annan tidning du vill) såvida du inte skrivit på något kontrakt där du lovar att inte göra det – sådana kontrakt finns nämligen. Har du inte det är det fritt fram.

MEN det är klart att det känns jobbigt att gå till den andra tidningen eftersom du inte vet hur de du skriver för idag skulle reagera. Om det är två nästintill identiska tidningar som riktar sig till exakt samma område känns det som att det kan vara svårt att skriva om sport för båda, eftersom du kanske täcker samma händelser? Om det däremot är två lokaltidningar som täcker till största delen olika områden (typ varsin stad + lite övrigt i länet) då har jag svårt att tro att någon skulle misstycka.

Så jag kan tänka mig två scenarios:

1. Tidningarna är iNTE direkta konkurrenter då de täcker mestadels olika områden.
Dvs, de kan vara konkurrenter på så sätt att vissa läsare får båda tidningarna. Men då de har olika huvudområden är de inte direkta konkurrenter. Här skulle jag helt enkelt kontakta den andra tidningen och erbjuda mina tjänster. Vill du kan du sedan meddela den första tidningen att du fått förfrågan att skriva för den andra tidningen, och säga att du hoppas det är okej (vilket det självklart är, men mest bara för att verka trevlig…). Skriv samtidigt att du självklart gärna hoppas på mer uppdrag från dem så om de skulle vara intresserade så får de hemskt gärna höra av sig. Jag skulle även satsa på att få fler kunder genom att höra av dig till andra, rikstäckande tidningar för att få mer klirr i kassan och för att inte vara så beroende av dessa tidningar. Känns detta jobbigt säger jag som i mitt förra svar här i bloggen: Fråga dig själv vad som är det värsta som kan hända. Är det att tidningen du skriver för idag säger: ”Nej nu jävlar!!! Ska du skriva för den andra tidningen kan du ta dina sportartiklar och DRA!!”. Nej, chansen är snarare större att de säger ”Självklart får du skriva för vilka du vill, lycka till!” eller ”Attans, vi som vill ha dig för oss själva…Kan vi hitta en lösning på detta?”

1. Tidningarna ÄR direkta konkurrenter då de täcker exakt samma område.
Kan bli problem att skriva för båda om samma ämne, men ingen kommer att bli sur för att du frågar och det kan faktiskt vara bra om du gör det. Jag skulle, om det är möjligt, försöka ha ett samtal med den som beställer artiklar av dig på den tidning du jobbar för – och sedan lyfta frågan. Det bästa vore om ni ändå ska ses på något möte eller en lunch. Men annars går det såklart bra att ringa eller mejla. Sedan skulle jag säga något i stil med: ”Jo, jag har en sak jag skulle vilja prata med dig om. Jag gillar verkligen att skriva för er. Men jag går ju, som du säkert förstår, tyvärr inte runt på det. Så jag undrar hur ni ställer er till att jag skulle försöka få lite andra skrivaruppdrag för andra tidningar här i närheten?” (du behöver inte nämna några namn). Skulle de då säga ”självklart får du skriva för vilken tidning du vill men skriver du för xxxx-tidningen (konkurrenten) kan du inte fortsätta som frilans hos oss” – ja, då har du fått svar på din fråga och du behöver inte säga något mer om det. Passa även på att fråga om de behöver hjälp på någon annan avdelning, till exempel nyhetsavdelningen. Syftet med samtalet är alltså att göra dem uppmärksamma på att du nu måste fixa fler uppdrag för att kunna försörja dig själv och vill de ha dig får de hosta upp mer jobb. Att ta detta öga mot öga eller på telefon, snarare än mejl, gör att du får höra mer om hur de tycker och tänker och ni kan prata om frågan.

Hintar de att du förlorar uppdraget hos dem om du går till den andra tidningen, och att de inte heller har några fler uppdrag till dem, då skulle jag satsa på att börja skriva för andra tidningar som inte är den direkta konkurrenten. Jag är inte alls insatt i sporthändelser men det kanske finns sådant i ditt län som även är intressant för rikstäckande tidningar? I så fall, kontakta dem och säg att du kan bli deras lokala korrespondent. Jag skulle även här satsa på att pitcha artikelidéer till andra tidningar och magasin, som inte bara handlar om sport och som inte är ämnen som inte bara är ”lokala”. Skriv om vad som helst, från astma till träning eller solrosor! Detta för att få ett gäng uppdragsgivare och därmed mer klirr i kassan. Kort sagt, inte vara så beroende av endast denna tidning.

Slutligen…
…kan jag tillägga att man inte ska vara rädd för att skriva för olika tidningar. Tvärtom! Du ser populär ut och framförallt får du flera uppdragsgivare så att du så småningom kan välja de du gillar bäst och de som betalar mest. Okej typ Aftonbladet och Expressen, där får man kanske välja sida. Men annars är det inte så jättemånga tidningar som är direkta konkurrenter. Jag minns när jag fick ett uppdrag från Veckorevyn och hade ångest över det där i flera dagar eftersom jag skrev så mycket för Cosmopolitan. Till slut tog jag uppdraget och det var väl tur det. För det första är VR och Cosmo inte direkt konkurrenter, för det andra lär de knappast ha märkt att jag skrev där. Och skulle de ha gjort det framstod jag antagligen bara som mer eftertraktad = bra! Visst är det bra att vara lojal men då ska också tidningen vara lojal mot dig. Vill en tidning ha ensamrätt på dig får de också hosta upp 50 lax i månaden och det är få som gör.

Jag håller tummarna för att det går bra för dig! Lycka till!!

kram Camilla

PS: Har du en fråga till mig? Lämna gärna en kommentar här på bloggen så svarar jag.