Läsarfråga!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 4 februari, 2014

Efter förra blogginlägget fick jag en läsarfråga från Julie:

”Hej! Förstår jag dig rätt i att återbetalningsskyldigheten enbart gäller om man jobbat när man varit föräldraledig, inte för att man i efterhand inser att SGI:n, som ju baseras på en uppskattning utifrån tidigare år, skulle vara för hög?”

Bra fråga! Och Försäkringskassans Linus Nordenskär svarar:

– Det är svårt att uttala sig generellt då man gör en bedömning utifrån varje enskilt ärende. Samtidigt beror det på hur länge företagit varit aktivt och vad företagaren har uppgivit i samband med SGI-utredningen.

– Om man vet med sig att något har blivit fel eller om man har ytterligare frågor om sin SGI är det alltid bra att höra av sig till Försäkringskassan. Samtidigt har man faktiskt skyldighet anmäla ändrade förhållanden som kan påverka storleken på den ersättning som Försäkringskassan betalar ut. Mer finns att läsa i Socialförsäkringsbalken 110 kap 46 §.

Har ni fall där folk har blivit återbetalningsskyldiga för att deras SGI varit felberäknad? Alltså att man inser i efterhand att SGI:n varit för hög?

– Ja, det har vi. Jag har dock inga siffror på detta då SGI påverkar många olika förmåner och vår statistik är per förmån. Därför finns de inte ”knutet” till om SGI varit fel eller något annat.

Hoppas att det svar på din fråga, Julie! Återkom gärna vid fler funderingar.