Läsarfråga:”Är det någon vits med frilansbanker?”

Camilla Björkman

Publicerades: 2 oktober, 2011

FRÅGA: Jag har kontaktat ett antal företag som producerar tidningar. Flera gånger nu så har de bett om att få se textprover och sedan har jag fått till svar att ”bra, vi registrerar dig i vår frilansbank!”. Har du någon erfarenhet av detta? Ska man sitta hemma och vänta med armarna i kors på att företagen i fråga ska höra av sig, eller ändå fortsätta pitcha idéer för de tidningar de producerar? För det kanske inte är så troligt att de hör av sig, bara för att man är inlagd i frilansbanken? – Karin

SVAR: Hm… Det beror på, tyvärr. Är det en person som gärna vill ge nya frilansare en chans så kommer du säkert att höra från honom/henne när det dyker upp något som får dem att tänka på dig. Men är det en sådan person som helst håller sig till sina fasta frilansare så tror jag tyvärr att du inte kommer höra från dem. Tyvärr är många uppdragsgivare i kategorin nr 2.

Så: Jag tycker definitivt att du ska pitcha idéer till dem ändå. Skriv bara ”Hej, det är Karin här som kontaktade er för ett tag sedan! Vet att ni sa att ni skulle höra av er om något dök upp men jag har några artikelidéer som jag kom att tänka på när jag bläddrade i senaste numret….”. Om det är företag som ger ut tidningar tror jag inte att de är jättebortskämda med att få artikelidéer mailade till sig, så kör hårt.

Fortsätt också att pitcha idéer till mindre tidningar och förbundstidningar – de är inte heller bortskämda med artikelidéer. Här minns massor (du kan bläddra längst upp i höger hörn mellan olika branscher). Ett tips är att helt enkelt köra en rejd (säger man så?) och köpa/skicka efter en massa tidningar och sen ta typ tre dagar och bara spåna idéer och köra iväg dem. Får du inte åtminstone ett ja, och därmed en potentiell ny kund som ger återkommande uppdrag till dig, är det något fel och då får du återkomma till mig 🙂 Men du verkar ju ha koll så det kommer säkert inte vara några problem.

Därmed inte sagt att det inte är bra att ligga med i de där frilansbankerna, men jag tror inte man ska förlita sig på dem för mycket. Blir det uppdrag är det en bonus, liksom. Och lägg inte ner för mycket tid på dem. Då är det långt mycket bättre att pitcha.

Här kommer ett bonustips för veckan om du vill ha nya uppdrag:

Skriv i statusfältet på Facebook något i stil med: ”Äntligen tid för nya, spännande uppdrag! Till hösten/vintern har jag lite tid över och söker nu nya skrivaruppdrag. Känner du någon tidning eller sajt som är på jakt efter skribenter, gärna inom xxxxx (fyll i valfritt ämnesområde)? Tipsa mig – leder det till nya uppdrag skickar jag en flaska skumpa”.

Anledningen till att du ska skriva det där med ”äntligen” är för att du alltid ska verka framgångsrik – folk vill jobba med sådana människor. Sen om du sitter med typ ett uppdrag och det är för Bäverbladet är en annan femma – det behöver ju ingen annan veta 🙂 Du kan även dra iväg ett mejl som säger samma sak som ovan. Skumpan drar du till med för att dina vänner ska få en morot.

Ett annat tips apropå frilansbanker är att registrera sig gratis på denna sajt och klicka sig in där någon gång i månaden. Det kommer typ upp ett uppdrag i månaden och mycket är inte journalistjobb så det är ju verkligen ingen fart, men jag fick faktiskt några av mina första journalistuppdrag där som jag var superglad för. Så man vet aldrig.

LYCKA TILL!

Mejla gärna mig frågor eller lämna en kommentar här så lägger jag ut dem (anonymt såklart) med svar här på bloggen.