Låt lågkonjunkturen ge dig nya muskler

Anders Andersson

Publicerades: 1 december, 2012

Många storföretag varslar om uppsägningar och andra kommer med försämrade vinstrapporter. Sådant kan dra ned aktiekurserna, men ett långt större problem är att antalet jobb minskar.

Samtidigt kommer rapporter om att allt fler företag går i konkurs och att svenskarnas skulder hos Kronofogden aldrig har varit större än nu.

Så tyvärr kära läsare, lågkonjunkturseländet har spritt sig till Sverige. Det borde regeringen förutsett redan förra året, men nu kommer äntligen en expansiv budget där Anders Borg vågar satsa. Möjligen kan detta och den låga räntan hjälpa till att dämpa konjunktursmällen 2013.

Men det är energiska småföretag som mest av allt kan rädda Sverige 2013. Jag som är positivt lagd hävdar att småföretagare som också är positiva till och med kan dra nytt av at tiderna är lite sämre.

Det kan du göra genom att hitta affärsidéer kring de ökade statliga satsningarna på forskning och infrastruktur som Anders Borg utlovat i sin höstbudget.

Men framförallt genom att i dåliga tider passa på att försöka ta marknadsandelar från storföretagen. Därför upprepar jag det jag sagt förut, senast i Driva Egets oktobernummer och i mitt föredrag här:

  • Medan deras hela energi går åt till att diskutera varsel och kostnadsnedskärningar kan du som inte har stor personal koncentrera dig på kärnverksamheten.
  • Medan de sitter fast i sin trögrörliga affärsmodell kan du snabbt anpassa din till den nya tiden och hitta nya målgrupper, produkter, prismodeller och säljkanaler. Läs på sidorna 11-19 om metoden som hjälper dig med det.
  • Medan storföretagens säljare sitter och deppar över de dåliga tiderna och gnäller över tröga kunder kan du springa fortare och med din entreprenörsanda ta kunder från dem.

Om du jobbat målmedvetet och energiskt på detta sätt finns det stor chans att lågkonjunkturen kan ha gett dig nya muskler när konjunkturen vänder upp.

För visst blir tiderna bättre. Enbart positiv tankar kring detta kan vara till god hjälp när du försöker dra nytta av lågkonjunkturen.