Låt oss använda våra företag till något gott

Camilla Björkman

Publicerades: 16 november, 2015

Det känns svårt att formulera något klokt och vettigt efter terrorattacken i Paris. Ord känns så futtiga. Ingenting av det vi gör eller säger kan ju få tillbaka de människor som så tragiskt miste livet. En oerhörd sorg. Jag lider med deras anhöriga, och med anhöriga till alla de människor som mist livet i liknande terrorattacker världen över.

Jag funderar mycket på världen just nu. Vad är det som händer? Vad kan jag göra? Liksom hos många andra kan jag ibland känna hur rädslan tar över. Fråga mig själv vad det är för värld vi lämnar över till kommande generationer.

Samtidigt är det just i rädsla som hat föds. Det är då vi människor börjar peka ut syndabockar, prata om ”vi” och ”dom”, bygga murar och se om vårt eget hus i stället för allas. Det är naturligt – men det är just det vi behöver sluta med.

Som företagare har vi så många möjligheter att göra gott – varje dag. I varje kundmöte, via våra sociala kanaler, i de tjänster och produkter vi tillverkar, som ledare och som människor. Jag blir stolt och glad när jag ser småföretagare över hela Sverige dela sin sorg och sprida kärlek i sociala medier. Det är inte – som vissa säger – banalt att byta ut sin Facebookprofil till en med Frankrikes flagga, det visar att vi bryr oss.

Vi får den värld vi vill ha. Vi kan försöka att ha ett öppet sinne, att inte döma andra eller oss själva, att visa kärlek och omtanke till de vi har omkring oss. Att lyssna, verkligen lyssna på andra, var de kommer ifrån och vilket bagage de bär med sig. En liten, liten handling kan sprida ringar vi aldrig kunnat ana. Det är verkligen inte lätt – jag jobbar själv med detta varje dag och lyckas nog bara en liten del av min tid. Men vi måste försöka. Det börjar hos oss.

Önskar dig en fin vecka, trots alla hemskheter vi har omkring oss.

#prayforparis

<3 Camilla