Lätt att vara chef utan chef

Hanna Brodda

Publicerades: 15 januari, 2010

Lägger på luren och tänker tillbaka på livet som anställd och vet du vad jag tänker. Att organisationer borde ge mer makt till mellancheferna. Om det inte går är mellanchefen kanske fel person.

Man hör det direkt i telefonen. Är det den avslappnade, nyfikna och öppna tonen kan du vara säker på att du hamnat hos en hög chef. Är rösten tveksam, osäker och kanske avvisande kan orsaken vara att den du talar med har en chef ovanför sig och vet med sig direkt att vad samtalet än handlar om kommer det resultera i ett bollande uppåt. Det kan ge den stackars mellanchefen en påminnelse om sin egen värdelöshet.

Jag vet, jag har varit där själv.

I mitt liv som journalist har jag gjort kanske 20 samtal i veckan, i snitt, till människor jag inte känner. De är forskare, chefer, ansvariga för något och har ett direkt eller indirekt pressansvar. Nu fortsätter jag med det, men har även lagt till en del affärskontakter. Min erfarenhet är följande: Kommer du för högt inom ett företag blir svaret ofta trevligt, men du blir hänvisad neråt närmare beslutet. När du äntligen kommer fram till rätt person blir väldigt ofta svaret att de vill återkomma. Alla säger inte att de måste fråga sin chef, men oftast är det chefen spökar, den person du först talade med.

Jag har också varit mellanchef, men mer om det senare.

I går höll jag mitt första utvecklingssamtal som egenföretagar-chef. Vad lätt det är att vara chef, komma med synpunkter, själv ta emot förslag och prata om framtiden när du är på riktigt ansvarig.