Lite inspiration…

Camilla Björkman

Publicerades: 15 juli, 2011

Jag har ju skrivit förut om hur man kommer på bra artikelidéer. Då har jag förespråkat att man ska göra artiklar i så liknande stil som möjligt som tidningens existerande artiklar. T ex ska man inte försöka sälja in en krönika om tidningen i fråga inte har andra krönikor (då har de antagligen tagit beslutet att de inte vill ha sådana). Och man ska inte försöka sälja in en intervju med en sportstjärna om allt tidningen har är modeplocksidor.

MEN det behöver inte betyda att man inte kan vara lite kreativ! Tvärtom är det bra om artikelidéen sticker ut lite. Den här artikeln nedan tyckte jag var en inspirerande exempel. Jag hittade den i Historia & Vetenskap, en oneshot med material från Historia och Illustrerad Vetenskap – två tidningar som jag älskar. I stort sett alla artiklar i tidningen är längre reportage baserade på forskning och historiska händelser – men så plötsligt kom denna roliga ”jobbguide” upp! Det är helt enkelt en roligt skriven guide till några av de jobb som fanns att tillgå på Medeltiden. Men i stället för att bara skriva om dem har de gjort små jobbannonser av varje arbete, t ex ”Trivs du ute i det fria?” (bonde) eller ”Frisör med särskilda talanger” (barberare).

Detta kan spinnas vidare på i all oändlighet. T ex tänkte jag att Driva Eget borde ha en artikel om småföretagare förr i tiden, och vad man kan lära sig av dem. Kryddat med lite roliga detaljer typ ”den som inte betalade fick sig ett nattligt besök…”. Vad säger du, Anders Andersson?

PS: Jag gör e-mailutskick till er som signat upp er hos mig när jag lägger ut en ny frilansskola, men sådana här inlägg tänker jag att jag inte spammar er med.

PS2: Jag får väldigt mycket mail om bloggen, och eftersom det ofta är ganska omfattande frågor hinner jag inte svara på alla direkt. Snabbast är om du kan lämna en kommentar här på bloggen i stället, så kan alla se svaret och dra nytta av det. Tack på förhand från mig 🙂