Lite om produktdesignens inledande steg

Mikaela Holegård

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 31 oktober, 2014

Mitt nya projekt är att jag söker innovationer eller produkter att sälja. Det är inte alla designers som vill sälja, eller för den delen tycker att de är bra på det. Det finns även personer som vill etablera sin produkt i ett annat land, men behöver hjälp. Och så finns det produkter som idag inte finns i Sverige, men som har en marknad här.

I onsdags gjorde jag olika sökningar på nätet för att hitta intressanta produkter och föll snabbt in på agility, som är min hobby. Det finns så kallade nummerskyltar som visar de tävlande vilket hinder som är nummer 1, 2 osv. Och just de här skyltarnas design har jag funderat över länge. I Sverige säljs det, enligt mig, klumpiga skyltar som är breda till formen och ibland ivägen för hundarna när de ska ta ett hinder. Framför allt hopphinder. Det här måste gå att utveckla.

Min sökning guidade mig in på en företagssida från USA. Där fanns det smala platta skyltar i plast. Jag började direkt titta på priset och om dessa skulle vara värda att importera. Designen var enkel så för att jämföra ville jag förstås se kostnaden för att tillverka egna likadana. Eller snarlika. Jag sökte för att se om produkten var skyddad på något sätt, men kunde inte hitta något sådant. Sökningen kan man göra på Google patents och prv.

Men så började jag titta närmre på designen – skulle den inte kunna utvecklas? Papper, penna och sax. Jag började ta fram en prototyp för hur min skylt skulle se ut och vilka funktioner jag ville att den skulle ha. En prototyp som, trots att den bara är av papper, måste med ut på banan för att testas i funktion och storlek.

Nästa steg blir att boka möte med en potentiell tillverkare. Jag känner sedan tidigare till en leverantör i Eskilstuna där jag bor. Vet man ingen leverantör är det bara att söka på nätet och välja ut en eller flera som du ska boka möte med.

Ja, så kan det gå till. Först sökte jag en produkt att sälja och nu står jag med idéer om hur jag kan skapa en helt ny produkt. Vi får se om det är en idé som blir till verklighet.