Lotteriet kring SGI

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 11 oktober, 2013

I dag har jag deadline för det stora jobbet om orättvisor kring föräldrapenning som jag jobbat med den senaste veckan.

När jag gjorde en efterlysning här, på Facebook och i ett annat forum kom MÅNGA intressanta svar. Olyckliga svar. Flera företagare är drabbade av krångliga och stela regler hos Försäkringskassan.

Nu hoppas jag att texterna i Driva Eget kan hjälpa företagare på väg mot föräldraledighet, nu eller i framtiden.

Jag hade inte hört talas om SGI förrän jag blev gravid. Då insåg jag att det var tre viktiga bokstäver.

Det är SGI:n som föräldrapenningen grundar sig på. Och jag, med både företag och vikariat, var tvungen att göra ett omfattande researchjobb för att få fram alla uppgifter som krävdes. Dels från tidigare arbetsgivare och den jag hade då, och så från firman. Jag fick hävda min rätt genom ett personligt brev.

Och sedan – bara vänta och hoppas på att alla mina dagar på vikariatet skulle räcka (jag räknades som anställd om mitt vikariat varat mer än 240 dagar innan beräknad födsel) och att rätt tid av mitt företagande skulle räknas (hade jobbat mer i det 2011 än året innan).

Massa jobb och oro, samtidigt som min anställde sambo bara bad sin arbetsgivare om ett papper.

Väl hemma från BB fick jag svaret, jag fick rätt till det jag själv hävdade. Och jag tror att det berodde mycket på att jag hann formulera ett ordentligt brev.

Alla hinner inte det. En del företagare blir plötsligt föräldrar när barnet föds för tidigt. Andra har inte koll på vilken rätt de faktiskt har.

Nu är det dags för mig igen. Nu ska jag in med nya uppgifter. Försäkringskassan vill veta min nya SGI. Kommer de gå efter de månader som jag faktiskt har jobbat? Eller kommer de även räkna med den tid jag varit föräldraledig och inte alls haft samma bra inkomst som när jag driver företag?
Det är alltid lite oroligt i magen.

Det gällde att ladda mentalt inför varje samtal med Försäkringskassan: