Made in China

Carl Svahnström

Publicerades: 1 september, 2011

Generellt är det billigt att komma igång med tillverkning i Kina. Men börja inte salivera och stirra dig blind på låga produktionskostnader. Du har säkert mer än en gång hört någon säga ”Jaaaja men det där kostar bara fem öre i Kina”.

Det anses nämligen inte fint att säga nej i Kina. Med stor sannolikhet kommer din tillverkare säga ”Ja, kan vi göra detta för en krona”. Men Kineserna har en helt annan kvalitetsskala än den vi är vana vid i Europa och känner du inte till den kan du få en chock när du packar upp din första leverans. En regel är att om du beställer en pryl för en krona får du kvalité för en krona.

Om tillverkaren inte finner det lönsamt att tillverka på egen fabrik kan denne i värsta fall utan din vetskap lägga ut tillverkningen på en mindre aktör med riktigt dåliga villkor och inhumana arbetsförhållanden. Därför är det inte alltid rekommenderat att pruta för hårt.

Jag vill absolut inte avskräcka från att tillverka i Kina, det finns oändliga möjligheter där men det är också mycket som kan gå fel. Har du inte tidigare gjort affärer med Kina bör du hitta en partner som kan finnas på plats för att se över tillverkningen och hjälpa dig igång. Det bör vara någon som har relevant erfarenhet och kan den Kinesiska affärskulturen.

/Carl

85% av världens alla leksaker tillverkas i Kina