Mål och ambitioner som företagare

Mikaela Holegård

Publicerades: 2 januari, 2015

Funderar du på att starta företag? Kanske att det här kan hjälpa dig att få en bra start.

Nu har jag drivit mitt företag i lite mer än ett år. Nej, jag ska inte komma med någon lång årskrönika eller sammanfattning nu (det finns fullt av dem på Facebook så vi är nog alla trötta på dem 😉 ). Men däremot tänkte jag dela med mig av min främsta reflektion efter de här månaderna, och det är synen mål och ambition. Jag tänker såhär:

Hur ser mina mål som företagare ut idag jämfört med för ett år sedan?
Vad har jag för ambitioner idag, och hur ska jag uppnå dem?

Ja, vi anar en ”analysaktig” form här nu, men jag ska hålla den lättsam.

Att sätta upp mål är för mig väldigt klyschigt. Alla sätter upp mål till höger och vänster och varken håller dem eller utvärderar vägen till dem, eller från dem… Samtidigt känns det förstås relevant att ha någon form av målsättning, för jag måste ju motivera för mig själv varför jag vill driva företag. Jag har vuxit mycket i min syn på mål under året. När jag startade företaget var målet att tjäna mycket pengar och samtidigt ha förutsättningarna att ha mycket tid med hundarna (som gör det svårt för mig att ha ett tryggt heltidsjobb då jag bl.a. inte vill ha stress över att de inte får den tid de är värda). Idag ser jag det på ett lite annat sätt; att jag vill göra saker som har ett värde. Dels för mig, dels för andra.

I mitt första blogginlägg här på Driva Eget berättade jag om svårigheterna med att hitta sig själv som företagare, och där har jag fortfarande mycket kvar att lära, och vi kommer till de tankarna strax.

Vad gäller ambitionsnivå vill jag främst trycka på vikten av att vara realistisk. Jag hade många bra projektidéer inledningsvis, men underskattade tiden det tar att driva igenom ett projekt, och då allra helst flera projekt. Man kan tala om ambitionsnivåer på olika sätt och inom olika projekt eller i en helhet, men oavsett hur/vad ska man inte ta i. Jag hade noll erfarenhet av att arbeta med projekt på det sätt som jag gör idag. Jag har lärt mig successivt både på egen hand, men även med hjälp av andra. Otroligt lärorikt, men det tar lång tid. Samtidigt har jag lyckats med att slutföra flera projekt, och då tänker jag bl.a. på mina två böcker som har publicerats under året, varav den ena upplagan redan är slutsåld på sex månader.

Man prioriterar det man tror är rätt. En lista som ändras lite då och då. Jag har under året mer eller mindre jobbat ensam i mina projekt och känner att det är dags att testa nya vägar. Jag behåller målet att fortsätta göra saker som är betydelsefulla för mig och andra, men höjer ambitionsnivån flera steg – det är dags att driva företag på riktigt nu. Sluta vara nybörjare och skaffa sig kunskaper att klättra på stegen upp mot ”eliten”. Jag vill att min tid ska vara värd. Att all tid som jag lägger på de olika projekten ska ge något tillbaka, och idag är jag inte nöjd med den nivån.

Det finns som alltid olika vägar att gå för att nå sina mål, och just nu behöver jag hjälp att hitta de rätta vägarna för mig och mina projekt. Därför har jag nu skannat branschen i hopp om att hitta en samarbetspartner. Hitta en person som tror på mina idéer och som vill utveckla dem tillsammans med mig. Jag är duktig på att tänka och att producera, men mina kunskaper om företagande och affärsutveckling kan absolut utvecklas.