Mentala övningar i börsstormen

Gustaf Brickman

Publicerades: 22 september, 2011

-3,78 procent! I dag igen…

Ja, inte är det kul att logga in på depån i dessa dagar. Ibland vill man sälja bara för sinnesrons skull, för som i alla delar av livet är det ovissheten som är värst.

När de röda minus-siffrorna skrattar dig i ansiktet och Anders Borg ser bister ut i tv, då kan det vara bra att fundera på varför man köpte aktierna från början. Jag brukar ställa mig dessa frågor, i någon slags mantra som ska hålla mig borta från masspsykosen.

Som exempel tar jag mitt största innehav Black Pearl Resources, ett kanadensiskt oljebolag med herr Lundin i spetsen. Gör detsamma med dina företag, ett efter ett. Kommer du på lugnande svar på frågorna så kan du slappna av. Om inte kanske det är dags att ta sig en funderare.

1. Varför köpte jag aktier i Black Pearl (BP)?

Svar: Olja i tryggt land, oerhörda resurser, kompetent ledning som själva äger 20 procent av bolaget, Lundin äger ytterligare 20, ledningens förra företag gick från 10 kronor till 200 på tre år etc etc.

2. På vilket sikt köpte jag BP?

Svar: Till exit, det vill säga när Lundin och ledningen säljer.

3. Har någonting förändrats i bolaget sedan jag köpte aktierna? (Mikro)

Svar: Ja, men bara positiva saker. Förutom oljepriset då, men det är ju inte bolagsspecifikt och oljan går ju alltid upp och ner.

4. Har något förändrats för branchen som sådan?

Svar: Oljepriset har gått ner, men folk kör ju fortfarande bil och transporterar gods. Förhoppningsvis behöver vi inte olja om 30 år, men för stunden så är behovet oförändrat. 

Ohh, skönt, då kan jag ju vara lugn, åtminstone rent bolagsspecifikt. Men det finns ju en fråga kvar, som handlar om det större perspektivet:

5. Finns det ett slut på den här krisen?

Svar: Ja, jag tror det!

 

Jag behåller härmed mina BP-aktier och sover gott, men det finns andra aktier där argumenten blir lite luddigare. Där jag kanske köpte aktierna helt enkelt för för att de såg så himla billiga ut just då, eller att jag trodde att det skulle komma positiva nyheter snart. I de fallen kan förutsättningarna ha förändrats, och då bör man kanske ta sig en funderare. 

Men fortfarande gäller ju den gamla devisen: ”Buy on fear, sell on greed”!