Min bästa affär

Camilla Björkman

Publicerades: 18 april, 2013

Det tar lite tid att komma igång med en ny blogg. Kasta sig ut liksom. Efter nästan två år med min frilansblogg ska jag plötsligt blogga om något annat, och det är svårt! Men jag antar att det bara är att köra, och utvärdera eftersom.

Jag kanske ska börja med att berätta lite om mig, om du skulle hittat hit via min ledare i Driva Eget. När jag håller kurser brukar jag skämtsamt säga att jag drivit eget i hela mitt liv. Det är förstås en sanning med modifikation, men min första ”business” var i alla fall en tidning som hette Björkmansbladet. Här kunde man läsa rafflande artiklar i stil med: ”Foträtt för Carro!” (om att min syrra fått nya, slajmgröna skor) eller ”Full fart på odlingslotten!”. Denna layoutade jag upp i Word, häftade ihop och sålde till familjen – alltså de som själva var med i artiklarna – för 10 kronor exet. Kostnaden för produktionen var noll, mamma stod ju för pappret och skrivarbläcket. Kanske en av mina bästa affärer någonsin.

Snabbt insåg jag att det fanns mer pengar att tjäna. Min mamma fick ta med sig tidningen till sitt jobb där även hennes kollega Helen köpte ett ex. Och så några till kollegor, liksom min mormor och morfar. I slutet av månaden hade jag över 100 kronor, en betydande summa för 11-åriga Camilla! Kanske var det där min passion för tidningar och att driva eget föddes.

Det blev gymnasietider och jag och min bästis Lotta började fixa fester. Om allt går åt helvete kommer jag definitivt att börja med det igen, för jäklar vad kul det var! Och lätt, bara man har ett stort nätverk. Vi tryckte upp affischer och snygga ”inbjudningskort” – men längst ner stod det ”pris: 100 kronor”. Tyvärr slutade den sista festen med slagsmål och fylleslag. Och någon av gästerna snodde en massa flaskor vin från festlokalen. Vi fick lägga ner vår lilla verksamhet.

Sen läste jag ekonomi i Uppsala och utbildade mig till journalist i London, där jag skaffade f-skattsedel och började frilansa. Och ja, den storyn kan den som är intresserad läsa mer om på min frilansblogg. Nu delar jag min tid mellan Driva Eget och mitt eget företag, där jag driver en tidning inom tandvården tillsammans med några andra. Dessutom håller jag lite kurser inom frilansande, och har precis skrivit klart en bok om samma sak som kommer ut på Liber i juni.

Det ska bli jättekul att skriva mer om företagande och lära känna dig, kära bloggläsare. Vem är du och vad sysslar du med? Skriv en kommentar och varmt välkommen hit!

/ Camilla

Foto: Christian Gustavsson.