”Min drivkraft är kundernas beröm”

Anders Andersson

Publicerades: 18 januari, 2011

Här en rapport från solen och småföretagarvärlden på Koh Lanta i Thailand. Liksom så många andra svenskar jobbar jag härifrån under några veckor.

Det funkar utmärkt med bredbandsuppkoppling och gratis telefonförbindelser med Sverige via Skype och nya Viber, där man ringer gratis i Iphone till andra Viber-anslutna.

Inte ens för barnfamiljer är det några problem – det finns två svenska skolor på denna fridfulla svenska koloni på andra sidan jorden.

Vill man ha mat med svensk krydda som omväxling till ris- och nudellrätter är det bara att gå till restaurangerna Bajen eller Sai Naam vid Long Beach, som brukar visa Lets Dance från TV4.

Själv träffade jag i dag svenske krogägaren Jan på PaPa i Saladan. Han kom just hem med sin gamla jeep, tjänstebilen som han varje dag hämtar råvarorna med.

Han stod där utanför krogen vid piren med nyfångade krabbor, räkor, och barracudor. Det är de viktigaste råvarorna till hans specialiteter, barracuda med vitvinssås, räkor kokta i massor av dill och räksmörgås.

Han är 69 år och skulle egentligen inte jobba. Men precis som de thailändska krögarna här är han igång från nio på morgonen till 23 på kvällen, sju dagar i veckan, fem månader om året.

– Jobbet har blivit en livsstil och en hobby. Det här är så kul att jag inte kan låta bli. Jag har funderat på varför jag egentligen håller på så här. Inte är det för pengarna. Drivkraften är väl kundernas uppskattning. Jag gillar när folk berömmer maten och när de trivs här, säger han.

Att han blev krögaren var en ren tillfällighet:

– Jag hade jobbat som tandtekniker i 43 år, men blev sjuk och behövde komma till värmen. För tio år sedan köpte jag då ett litet hus vid piren här i Saladan. Jag och min fru var nästan ensamma här då, och  inte hade jag tänkt bli företagare.  Men så kom speedbåtarna hit, och startade med vrålande motorer från bryggan intill varje morgon. Lugnet var borta. Så jag gjorde om bostadshuset till en krog för de turister som då kom, berättar han.

Den driver han nu för fjärde året. Stolt visar han upp den största barracudan och filear den sedan med van hand, medan han småpratar med dagens första kroggäster.