Ministrarnas fräcka påståenden om fakturaskojarna

Anders Andersson

Publicerades: 26 november, 2011

Sedan i juni har Driva Eget bedrivit kampanj mot fakturaskojarna – i artiklar i tidningen, här på nätet och på vår Facebooksida Stoppa fakturaskojarna, som nu har nästan 850 anhängare.

Våra läsare är i uppror, och varje dag får vi nya hårresande berättelser om hur dessa skurkar stjäl både tid och pengar av landets småföretagare.

Vi är glada över att vår aktion fått andra medier att också ta upp frågan. Svensk Handel, som under många år varit den enda företagarorganisation som tagit saken på allvar, har också äntligen accepterat Driva Egets krav på att skojarföretaget nummerupplysningen.se också ska in på organisationens varningslista.

Svensk Handels representanter skrev nyligen en debattartikel i Svenska Dagbladet och krävde hårdare lagstiftning mot skojarna. Precis som Driva Eget här krävde redan i juni vill Svensk Handel att småföretagarna ska ha ångerrätt vid telefonförsäljning precis som privatpersoner.

Det är skandalöst att varken justitiedepartementet eller näringsdepartementet tagit denna fråga på allvar. När justitieminister Beatrice Ask och nye näringsministern Annie Lööf svarar på debattartikeln gör de det med en fräckhet av annat slag än den som fakturaskojarna använder sig av. Utan att skämmas skriver de nämligen så här:

”Alliansregeringen har under en lång tid uppmärksammat problemet. Ökade resurser till rättsväsendet har skapat förutsättningar för polisen att arbeta metodiskt med frågan. ”

Att påstå detta är både fräckt och osant. Sanningen är att de inte gjort ett dugg för att försöka stoppa fakturaskojarna, och att polisen inte bryr sig om de tusentals polisanmälningar som de får. Antingen utnyttjar polisen inte de resurser som de enligt ministrarna ska ha fått, eller har de inga resurser.

Vi på Driva Eget får nämligen hela tiden mejl, telefonsamtal och Facebookinlägg från småföretagare som undrar varför polisen aldrig gör något. Många ger upp – det är lönlöst att anmäla skojarna.

Jag har inte hört talas om ett enda fall när polisen gjort en ordentlig utredning mot skojarna. Men jag kan ju ha missat något. Därför uppmanar jag nu er som läser detta, och även justitieministern, att genast meddela mig om det finns något sådant exempel.

Justitieminister Beatrice Ask borde skämmas i stället för att i debattartikeln kasta ur sig osanna floskler. Hon och hennes tjänstemän bryr sig inte ens om de folkvalda riksdagsmännen från regeringspartierna som försöker få till stånd skärpt lagstiftning:

Under de senaste tio åren har 41 motioner lagts om fakturaskojarna. Men både socialdemokratiska och borgerliga majoriteter har sagt nej till alla dessa förslag. Juristerna på justitiedepartementet säger att det blir för komplicerat att skriva om lagarna.

Problemet är att svensk lagstiftning drar alla företagare över en kam. Vi enmansföretagare behandlas på samma sätt som Volvo och Ikea. Detta måste också vara orsaken till att organisationen Svenskt Näringsliv aldrig engagerat sig mot fakturaskojarna. De vill ju inte stöta sig med storföretagen.

Fakturaskojarna utnyttjar att småföretagarna är livrädda för att få betalningsanmärkningar. Men rädslan är nu delvis obefogad sedan kreditupplysningsföretagen kommit överens om att aldrig bevilja ansökningar om betalningsföreläggande från de företag som ligger på Svensk Handels varningslista. Läs mer här

Det är sådan lovvärda initiativ som behövs för att stoppa fakturaskojarna – nu när politiker och polis sviker.