Misstag 14: Du tror det är en lätt match ta in kapital

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 5 februari, 2014

Till min stora glädje hade jag flera hundra fler läsare nu jämfört för bara en månad sedan! Tack alla ni som läst, gilla gärna min blogg även på fb.

Idag tänkte jag att jag måste bara flagga för det som egentligen inte är ett misstag utan mer handlar om att justera sina förväntningar när det gäller att ta in kapital. Det finns successtories, en sådan vandrar nog på varje inkubator eller företagscenter. DET där företaget som fick in DOM pengarna av DEN investeraren så att DE sen kunde sälja hela företaget till en HEMLIG en ENORM summa. Jag har i alla fall hört och känt mig sjukt taggad av dessa stories. I vår bransch IT-branschen är konkurensen stenhård men ändå tror jag alla när den här drömmen.

Men går du i dessa tankar, det kan gälla såväl om du har en innovativ tjänsteide eller en produkt du vill utveckla. För guds skull, börja med att halvera din förväntning på vad detta kan utmynna i, räkna upp tiden du kommer lägga på detta gånger tio och var sedan mycket sparsam med vilken utdelning du tror att investeringen kan ge.

Jag har pratat med många entreprenörer som pitchat sin ide för affärsänglar, riskapitalister och investerare av olika slag. Och det finns mycket stor kraft som läggs på detta som så ofta numer utmynnar i besvikelse.

För det första, det är en enorm uppladdning inför ett sådana event – det är väldigt roligt och peppande – men kan också vara otroligt tufft att totalt bli sågad eller inte vald eller utvald för vidare gallring. Jag träffade en framgångsrik serieentreprenör som fått in 1 miljon nu i sitt bolag, jag sa grattis och han sa lite matt att han haft 150 investerarmöten som nästan helt tagit musten och lusten ur honom. Det resutlerade i denna miljon som nu skulle fylla hålen efter perioden med att söka efter investerare. Nu behövde han ragga nytt kapital…

Jag/vi har hela tiden varit väldigt ambivalenta till externa investerare/ägare men har inlett en sådan process. Vi värderar goda värderingar och långsiktighet och har hittat personer som har liknande fokus. Men på denna väg har vi haft otaligt antal pitcher, fått förklara och försvara vårt koncept. Ibland har det känts rentutav kränkande att stå och typ tigga om pengar – en av dessa gånger lovade jag mig själv att ALDRIG MER, men så var vi där återigen efter en tid. För en entreprenör vill ju inte ge upp.

Det man kan räkna med idag är i alla fall att vägen till en investering är betydligt längre och kräver mer tid av dig. Du kommer inte behöva visa bara likviditetsbudget, affärsplan etc utan ska helst redan ha kunder, partners och en säljorganisation igång, men herregud, om man har det kan man väl likväl gå till banken? Jag tror att dessa svårigheter att få in kapital är ett stort hinder för många brillianta idéer och småföretagare att växa idag.

Så vill du ha kapital, sträck på dig och bered dig på en lång tuff fight. Det är inte ett marathon utan snarare ett iron-man i bergen i Norge.

Och vill du investera kapital, snälla tänk på vad du utsätter entreprenörerna för och kräv inte det omöjliga! Hjälp entreprenören över första tröskeln, det kan vara helt avgörande