Misstag 4. Leta upp gratis juridisk rådgivning

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 18 juni, 2011

Läsare: Vi anlitade en jurist som hjälpte oss att se över det hyreskontrakt vi skulle teckna. Vi var rädda för att det inte skulle bli ett bra kontrakt för oss och tog därför in extern hjälp. Det slutade med ett dåligt kontrakt och en nota på 60 000 kr. Idag vet jag att vi kunnat få den hjälpen helt gratis via vårt fackförbund.

Nästan samliga företagare som jag pratat med om det här har någon gång under sitt företagande anlitat en jurist och fått en smärre chock av fakturan som dimper ner när uppdraget är slutfört. Och för vad säger många att de tänkt. Ofta gör juristen ett jobb som det kan vara svårt för oss att värdera, vi ser att det gått åt tio timmar för att skapa ett visst dokument. Hade man kunnat vara utan dokumentet? Eller specialiserad hjälp? Är man småföretagare är en juristfaktura som sällan går av på mindre än 5000 kr + moms en stor kostnad att ta. Speciellt för att det här är kostnader som man ofta har inledningsvis när man startar sin verksamhet. Att få ett avtal genomläst, eller hjälp med kontrakt eller partnerskapsavtal tecknat kan göra att man anlitar en jurist. Det kan vara helt nödvändigt i många fall och enda vägen för att det från början ska bli rätt för dig och att du lägger rätt grund.

Men ta först reda på OM du kan få den hjälpen gratis någonstans.

  • Ring till ditt fackförbund, se vad de kan hjälpa dig med!
  • Det finns många avtal som ligger ute på nätet där man själv kan ladda ner och skapa en mall. Sök på google efter avtalet du behöver.
  • ”Låna” av andra – många avtal är standardiserade och regerlade köpevilkor och avtalsvilkor – så titta på aktörer i samma bransch som din egen

Så jurist, javisst men kan bli otäckt trist! Så testa gratisvägarna först och se hur långt du kommer där.