Misstag 6. Inget kompanjonavtal

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 28 juni, 2011

vi skrev inte kompanjonavtal och det slutade inte bra…” skriver en Driva-Eget bloggläsare till mig som sitt största misstag som företagare.

Hur många gånger har man inte fått höra att man ska definiera och skriva ner och skriva på de villkor som ska gälla för samarbetet man planerar, men ändå….

  • Jag har gjort det.
  • Jag gör det just nu.
  • Och jag kommer säkert göra det i framtiden också.

Inleda samarbeten utan att ha ett färdigformulerat och nedtecknat kompanjonsavtal.

Anledningen till att jag personligen förlitar mig på ett handslag och de i tal formulerade villkoren är att jag som jag skrivit förut, är en person som har mer fokus på relationerna än på businessen, det vill säga, jag bedömer i första hand personen, i andra hand affärskonceptet. Detta har legat mig i fatet, kommer ligga mig i fatet, men har i några fall blivit den absolut bästa lösningen!

Det man kan vara helt säker på är att så länge man är på idé och formuleringsstadiet så kommer kärlekssagan mellan dig och din partner blomstra. Ni kommer spåna, utveckla, skapa och känna att er relation ska hålla för alla framtida scenarier. Men tyvärr är vi alla skapta ganska lika och så fort det kommer närmare in på hur kapital ska spenderas, investeras, förvaltas och delas ut blir det mycket svårt om man inte har definierat i förväg. Jag tror inte detta handlar om personlig girighet utan det är en naturlig konsekvens av det individualistiska kapitalistiska samhälle vi lever i. Och även en evolutionärt nedärvd vilja att överleva som gör att när saker och ting sätts på sin spets så ser vi över vårt eget bo i första hand.

Man kan tycka vad man vill om det här, och ibland försöka handla annorlunda, men vi är inte mer än människor och vi kommer hamna i konflikter med partners med eller utan kompanjonsavtal. Utan avtal kan det dock bli ganska mycket dyrare och en svårare process.

För övrigt håller jag nu på att planera höstens föreläsningar om entreprenörskap på temat ”Företagarens 50 största misstag!” Vill du att jag föreläser hos just er? Kontakta mig på contact@kubicekboye.com