Misstag 8. Du lyssnar på icke-företagare

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 22 augusti, 2011

Bland det svåraste som finns i livet som företagare, tycker jag personligen är att avgöra när det är dags att gasa eller när man ska bromsa. När ska man våga ta klivet fullt ut med en viss satsning och när ska man avvakta. Det finns faktorer som vi lättare kan påverka, som vår egen prestation, hur och när vi jobbar, men så finns det faktorer vi inte alls kan rå över som påverkar hur verksamheten utvecklar sig.

Jag får ofta höra att jag ”är modig” eller ”oj, sådär hade jag aldrig vågat leva”, av andra som inte driver företag, men jag kan likväl säga det omvända, ni som är anställda och varje dag säljer er tid enligt förutbestämda mönster och tider och koncept är modiga i min värld. För mig finns det inget annat alternativ än att jag varje dag, varje vecka och varje månad skapar mitt eget liv här och nu. Jag får helt enkelt existentiell ångest om någon annan ska bestämma över mig hur min dag ska se ut, eller som min pappa sa till mig som liten ”låt aldrig någon bestämma när du ska dricka ditt kaffe”. Men allt som oftast känner jag att endast andra företagare kan förstå hur livet är när man driver och lever med sitt företag. Jag undviker därför ofta att prata om min verksamhet med personer som inte själva är företagare. För det går inte att beskriva för någon som inte själv driver företag

  • Hur underbart spännande det är att få nya idéer och förverkliga dem
  • Hur otroligt tillfredsställande det är att känna att ”ja, allt detta har jag jobbat ihop helt själv, både att få in uppdragen och att förvalta dem”.
  • Hur roligt det är när man får positiv respons eller uppmärksammas för sitt entreprenörskap.

Men bara andra företagare vet också hur det är att genomlida företagarens icke-frånkomliga kriser, att ligga sömnlös på nätterna, vakna med oro i magen, uppfinna hjulet på nytt och att inte ge upp. Skaffa dig därför en mentor som peppar och stöttar dig genom de här faserna och erbjud dig även själv att vara mentor till någon annan. Så öppna öronen och lyssna på andra företagare och inte på de som inte driver företag och tycker du är ett mindre ufo som är ute på en atmosfärisk resa.