Mitt ”kinderägg” – tre i ett

Peter Forsman

Publicerades: 7 maj, 2012

Bluffakturor/Oseriösa verksamheter – Nya skepnader hela tiden.

Efter att kampen mot bluffakturerande företag under senhösten och våren tagit rejäl fart, med seminarier och hearing i Civilutskottet mm, så har det även lett till att jag under våren fått möjlighet att föreläsa för såväl Datainspektionen, Polisen och ”privata intressen” i närliggande ämnesområden.

För trots att rättegången i Helsingborg mot Företagslansering Sverige AB (hittaforetagen.se/hittaforetagen.com) fått massmedias rubriker att nästan helt upphöra, så fortsätter bedragarna att lura svenska företagare – i nya bolag och under nya webbadresser och verksamhetsnamn.

..samtidigt som behovet av att upplysa, informera och utbilda ”brottsbekämpningen” aldrig varit större än det är idag – tro mig!

Jag delar därför också gärna ut den här nya guiden ”Källkritik på Internet” från .SE när jag föreläser  – https://iis.se/docs/Kallkritik-pa-Internet.pdf
Ladda hem och läs innan du sprider den vidare till vänner och bekanta, den ger flera grundläggande tips i hur du själv snabbt kan göra enkla sökningar och kontroller av verksamheter.

Kinesiska piratshoppar – lavinartad ökning senaste 5 månaderna

Jag har även haft förmånen att få föreläsa för polis och åklagare i ämnet ”Kinesiska piratshoppar”, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, då jag varje vecka kommer i kontakt med privatkonsumenter som låtit sig luras.

Oftast ingår dessa butiker i avancerade upplägg som är lite kluriga att förklara för den oinvigde, men jag försöker så gott det går och informerar också om mina iakttagelser och ger status för hur fort detta växer (och vad som måste göras).
 

Nya toppdomäner – Cirkusen har börjat, innan artisterna ens har anlänt!

I min tidigare artikel http://www.driva-eget.se/internetsverige-4072538 så skrev jag att de kommande 500 toppdomänsansökningarna skulle offentliggöras den 27 april.

Så var planen, som sedan flyttades fram till 30 april, men sen så gjorde ICANN plötsligen halt och stoppade hela ansökningsförfarandet den 12 april pga av att de uppmärksammat egna systembrister och risk för oegentligheter vid ansökningsförfarandet och systemet är fortfarande nedstängt.

Det senaste ICANN sagt i ämnet är att de planerar att ge en ny tidsplan för vad som kommer att ske, före 8 maj.
Hur mycket hela processen kommer att fördröjas med är idag omöjligt att säga, men jag vågar sia om att det kommer bli turbulent, mycket turbulent kring ICANN framöver. Sedan min förra artikel har Stockholm stad meddelat att de ansökt om .stockholm

Så de sista veckorna har varit händelserika..