Multitasking

Helena Kubicek Boye

Publicerades: 8 oktober, 2012

En ny studie som publiceras inom kort genomförd på Stockholms universitet har visat att män är bättre än kvinnor på multitasking, det vill säga att genomföra flera samtidiga uppgifter som belastar hjärnan på olika sätt. Detta går tvärtemot vad man brukar säga generellt. Och är därför ganska ögonbrynshöjande resultat!

Studien har även visat att skillnaderna är som störst när kvinnan har ägglossning och som minst när kvinnan har mensturation. Jag kan direkt bli mycket nyfiken på hur man ens kommit på att testa multitasking med dessa undervariablar i åtanke. Även män sägs ju ha sina ”faser”, undra om dessa testats på samma vis. Sådana här studier är såklart roliga att läsa men kan bli något stigmatiserande, ungefär som att rödhåriga skulle vara på ett visst sätt framför blonda.

En annan sak man bör fundra på är uthålligheten vid multitasking. Jag kan mycket väl tänka mig att många män har lätt att fokusera på flera uppgifter under en avgränsad tid, som i ett experiment/studie, men frågan är om uthålligheten i vardagen för samma påfrestning kommer visa samma skillnader mellan könen….med tanke på hur samhället är inordnat. 

Mer forskning behövs, detta är ett spännande område!