Myndigheterna silar mygg och sväljer elefanter

Janne Näsström

Publicerades: 16 oktober, 2013

Jag prenumererar på tidningen som berättar vem som hamnat hos kronofogden. Det är lärorikt. Och uppbyggligt för självförtroendet.

Fler än vad man tror, privatpersoner och företagare, har problem med ekonomin. Det har de flesta av oss emellanåt. Det är inget att skämmas för, fint folk och stora företag hamnar också hos kronofogden.

Det är två saker som förvånar och förskräcker mig.

Förskräckt blir jag av att se hur snabbt en liten företagare kan gräva ned sig fullständigt i gyttjan. Inte sällan är det någon som dragit igång enskild firma för att slippa gå arbetslös. Hundratusentals kronor i skulder hos kronofogden efter bara något års verksamhet. Och som enskild näringsidkare går det inte att tvätt av sig skulderna genom konkurs.

Förvånad blir jag över konstiga föreningar som dyker upp hos fogden. Föreningar som ingen hört talas om, föreningar som aldrig har gjort något väsen av sig, föreningar som inte tycks ha annan verksamhet än att handla grejer på faktura utan att betala.

Härom kvällen kom förklaringen i TV4 Nyheterna. Ingen kontrollerar mindre föreningar. Med begränsad risk går det att skattefiffla, köra svart och hålla på under den ideella föreningens täckmantel. Eller finansiera terrorism som en företrädare för ekobrottsmyndigheten uttryckte det.

Än en gång visar det sig att Skatteverket och andra myndigheter är upptagna med att punktmarkera registrerade småföretagare. Vore det inte på tiden att vidga sökområdet och sluta låtsas som att det krävs F-skattsedel för att fuska och fiffla?

Snacka om att sila mygg och svälja elefanter.