När spänningen var olidlig

Anders Andersson

Publicerades: 22 oktober, 2010

Tänk så snabbt känslorna kan förändras när spänningen är olidlig och dallrar i luften.

Vi var på middag på Cirkus i Stockholm i går kväll – jag, Camilla, Kaisa, Ingrid, Susanne, Gustav, Linus och Sebastian. Vi har alla varsitt företag och jobbar alla på olika sätt för Driva Egets läsare.

Driva Eget var nominerad i två klasser i tävlingen Årets Tidskrift – tre tidskrifter bland landets 600 var nominerade i klassen digitala medier och tre i klassen fackpress under 50 000 ex i upplaga.

Att bli Årets Tidskrift är den bästa titel man kan få i vår bransch, och vem som vinner är en hemlighet in i det sista. Klädsamt nog ska man ju då i förväg säga att det räcker med att bli nominerade och att de andra nominerade är minst lika värdiga vinnare som en själv.

Men i ärlighetens namn kan jag nu avslöja att jag var övertygad om att vi skulle vinna i klassen digitala medier. Jag tyckte helt enkelt att vi var överlägsna våra medtävlare och en av dessa hade dessutom vunnit förra året. Möjligen kan man säga att jag i den frågan inte är helt objektiv. Men i den klassen hade vi faktiskt räknat med vinst. I den andra trodde jag inte på seger.

Så när det äntligen blev dags för prisutdelning i digitalklassen hade vi noga ätit upp varmrätten och var redo att gå upp och håva in priset. Men dagensmedia.se vann!! Det blev direkt begravningsstämning vid bordet, och jag försökte trösta vår fenomenal webbmakare Linus Glansholm så gott det gick.

Jag var nästan beredd att lämna middagen, för det andra priset var ju inte att räkna med. Konkurrensen är ju stenhård, och vi tyckte ju inte heller att jurymedlemmarna var mycket att lita på.

Så småningom lyssnade vi ändå när Stina Dabrowski läste upp motiveringen för vinnaren:

Med mer journalistiskt driv än pengar, och med blicken stadigt på målgruppens behov, hjälper redaktionen sina läsare . . .

Kanske ändå?
. . .
Hög trovärdighet, personligt tilltal och smittande entusiasm öppnar för fortsatt utveckling av grundkonceptet”, fortsatte Stina.

Saken var klar!. Vi hade vunnit!!. Vi rusade upp på scenen! Jag greppade mikrofonen:

– Vi gör en tidning som säger till våra läsare att det inte är så svårt som de tror att slå storföretagen. Nu har vi själva visat att detta gäller även i tidskriftsbranschen. Och att vi lyckats beror på de fantastiska småföretagarna som står bakom mig. De har alla små tidningsföretag, för att på olika sätt hjälpa våra läsare.

Se här så glada Sebastian Tibbling, Camilla Björkman , Linus Glansholm, Ingrid Kindahl, Susanne Skånsberg, Gustaf Brickman, Kaisa Skottestad och jag blev. På bilden saknas Jöran Stridbeck och Kerstin Ohlsson Stridbeck som står för Driva Egets layout och produktion.

När vi korkat upp champagnen och jublade över diplom slog det mig hur snabbt känslor kan förändras – från begravningsstämning till fullständig lycka på några minuter. Och priset vi fick anser vi gäller både papperstidningen och driva-eget.se.

Det har strömmat in gratulationeri mail, på Facebok och i telefon, och sådant värmer. Men det jag uppskattat allra mest kom från en prenumerant som jag träffade i Driva Egets monter på mässan Eget Företag i dag:

– Jag är så stolt över att vi vann, sa han.

Om vi har läsare som känner sig så delaktiga i Driva Eget måste vi ha lyckats. Det sporrar oss att göra både papperstidning och internsida ännu bättre – och att försöka komma ännu närmare våra kära läsare, som faktiskt är de som gör ett sådant här pris möjligt.