När tidspressen tynger dina axlar

Dorotea Pettersson

Publicerades: 3 november, 2015

Har du någon gång känt dig stressad i slutet av ett projekt? Då när allt ska vara klart för lansering. Allt bara måste klaffa.

Jag har en känsla av att ditt svar på den frågan är JA. Du ser slutet men det är många saker kvar och du känner hur tidspressen tynger dina axlar. Det är några dagar kvar tills du ska visa världen ett resultat. Ett resultat på ett projekt som du antingen utfört själv eller i samarbete med andra.

Att känna press i slutet av ett projekt varken det är ett arbetsrelaterat projekt eller något personligt är vanligt. Det kan kännas lite läskigt att bli klar. Klar med något som man kanske har arbetat med under längre tid. Hur ska det bli nu när detta är färdigt? Vad blir nästa steg? Vad ska andra tycka? Det är känslor som är helt okej att få och känslor som är en del av processen. Dessa överbryggas av tanken hur fantastiskt det ska bli att stå där och vara klar. Visa upp vad man har gjort och känna sig bra och duktig.

Men nu var det ju den där tidspressen som tynger axlarna vi skulle prata om. Vad ska man göra för att hantera den? Hur ska man gå in i slutprocessen av ett projekt? Det händer så mycket i slutet och det är många små detaljer som ska bli klara. Man tänker ofta: Det är ju bara den här lilla saken kvar. Men man glömmer att den lilla saken tar oöndligt med tid att göra. En regel att ha tycker jag är:

Det tar alltid längre tid än man tror.

Vad ska vi göra med den regeln då? Den kan inte bara stå där som en rubrik över slutskedet. Nej, det gäller förstås att göra en översikt. Man gör ofta en planering över hela projektet och sedan sätter man delmål längst med vägen men det som glöms bort är att planera just den sista biten. Då ska det ju bara slutföras. Allt är ju klar.

Se alltså till att göra en planering för den sista veckan/tiden av projektet. Skapa en ordentlig överblick över arbetet som är tydlig för alla involverade. Det är viktigt att alla har koll på varje steg som är kvar för det gör att frustration kan minskas. Exempel på sådant som bör finnas med i den planeringen är:

– Lista de moment som är kvar.
– Bestäm vem som ansvarar för vad (är du ensam: finns det någon som kan hjälpa dig?).
– Bestäm tider för avstämning av de olika delarna.
– Fördela de olika momenten över de kvarvarande dagarna och sätt deadlines för varje moment.
– Ha tajta deadlines men med utrymme för eventuell felmarginal.
– Ställ frågor till varandra under arbetets gång och be om hjälp istället för att vänta till sista stund.

Tänk på att ta pauser då och då. Du tappar din effektivitet efter ett tag så det hjälper inte att jobba timme ut och timme in bara för att du har kort om tid kvar. Du tjänar snarare tid på att ta en kort rast eftersom du rensar hjärnan lite vilket ger dig ny energi. Ta en kopp te och låt den stunden som det tar att göra och dricka teet ge dig den effektivitet du behöver.

Och för allt i världen glöm inte att fira när allt är klart!

Själv är jag just inne i en slutfas nu. På fredag (6 november) har jag boksläpp för min nya bok Tid för te: Fokus. Sinnesro. Kreativitet. Boksläppet ska vara på Götheborgs Te & Kaffehandel i Nordstan i Göteborg klockan 17:00. 5 o’clock tea med andra ord. Alla bjuds på te och vi ska mingla och självklart ha bokprat.

framsida

Så nu sitter jag med de sista detaljerna för att vara redo på fredag. Det är möten med Anni i tebutiken, marknadsföring i sociala medier, skriva pressmeddelanden och hitta rätt kofta till klänningen. Allt är viktigt och allt ska hinnas med.

Du är självklart också välkommen till tebutiken på fredag!

Evenemanget går att hitta på Facebook och förbeställa boken kan du göra här.