Nätattack skyndade på nytt säkerhetssystem

Hanna Brodda

Publicerades: 9 december, 2009

Gud vad lätt det är att ligga och tänka på natten. På allt man inte gjort. Det är förstås ingen idé att ligga sömnlös för allt man har gjort. Allt som är färdigt och avklarat är toppen, men kräver väldigt lite tankeverksamhet.

Istället för att ligga vaken i går kväll tittade jag på Brüno och börjar slökolla på min sajt för att se att artikeln blev som jag tänkt. Det var en himla tur att jag gjorde det. Hela kommentarsfunktionen var nedlusad med reklamspaminlägg. Med länk till värsta sortens amerikanska illegala nätdroghandel. Jag har ju väntat på det. Säkerheten är hög, men kommenterandet har jag hållit medvetet enkelt för att uppmuntra kommentarer och sociala initiativ så här i början. Varje säkerhetsnivå skapar motstånd för användaren, det måste vägas in.

Igår natt kom attacken. Det var nära 200 inlägg, varje med en länk till alla olika substanser som någon människa någon gång kunnat trippa på, bli mer sexuellt kapabel av eller prestera bättre i bänkpressen på. Substanser som dödar människor varje dag. Herregud, plötsligt är Dina mediciner ett led i drogförsäljningen, istället för motsatsen.
Ett, efter ett fick jag klicka bort dem. Radera. Är du säker på att du vill radera buy cheap drugs now? Ja. Klick, klick, klick. Varje inlägg tog en halv minut att radera och av Brüno förstod jag ingenting.

Alla där ute råkar ut för hackare. Banker, polis och varuhus-sajter. Knarkaffärens hackare var inte ute efter mig personligen, de kan förmodligen inte ens svenska, det enda de hajjar är att det handlar om mediciner, de ser viss del av trafiken och förstår google-strömningarna. De var kanske inte ens människor, utan maskiner. Den diskussionen de hackade har haft över 30 000 visningar och alla som läser är intresserade av läkemedel. Perfekt tänkte knarkhandlarmaskinerna. Nu är de stoppade för denna gång. De finns överallt på hela nätet, men hos mig ska de inte vara.

Som sagt, om jag klarar första året som egenföretagare utan att hamna i fängelse måste jag vara nöjd. Ska tänka på det i natt.

Hanna Brodda