Nätverka du har allt att vinna

Katarina Widoff

Publicerades: 20 maj, 2009

Ibland träffar jag på personer som verkligen känner rätt personer, personer som har svar på frågor jag eller andra har. De blir som en egen telefonväxel, ”jasså du behöver ha en sån, men det har Micke, jag ringer honom”. Det spelar ingen roll vad man frågar om, de har alltid någon som känner någon som kan just det ämnet och har koll på området.

Ju fler möten vi är delaktiga i, desto fler lär vi känna och desto fler frågor kan vi svara på. Både för oss själva och åt andra. För vad händer när andra vet att du känner många olika branscher, åldersgrupper, experter och personer med olika yrken och erfarenheter? Jo, precis, de ringer dig och frågar om du kan hjälpa dig med kontaktuppgifter till någon som…  Och då spelar det ingen roll om det är altanen som ska spikas ihop innan festen på lördag eller om det är en viktig affär som du behöver mer information kring innan du kan slutföra den.

Går du på träffar, föreläsningar och events när tillfälle bjuds? Vissa får inbjudningar till flera tillställningar varje dag, andra kanske till någon i månaden. Jag försöker gå på något eller några varje vecka, det berikar mig och jag får energi av att umgås med folk som vill något, kan något och gör något. Det handlar ju om att vara aktiv. Att intressant berätta om idéer, verksamheter och intressen så att jag som åhörare inte somnar av leda.

I måndags arrangerade jag en workshop och nätverkskurs i Stocka i norra Hälsingland, jag kallar dem Nätverksträff med Minimässa. Det är intressant att se hur presentationerna förändras och förbättras allt eftersom övningarna pågår. En annan intressant sak är att vi alla märker att vi har något gemensamt med alla, om vi bara ger oss tid att lyssna.

Det handlar inte bara om vilka du känner utan också vilka som känner dig, så att de hör av sig till dig. Presenterar du dig intressant när du träffar folk du inte känner? Din presentation ska inte vara längre än att man orkar lyssna intresserat på hela. En bra tumregel är att prata lika länge om det som intresserar dig som du är beredd att aktivt lyssna på andras presentationer.

Vi ses i vimlet! hälar Katarina på www.komfab.se