Nätverka via teve?

Katarina Widoff

Publicerades: 5 maj, 2009

Jag läser här att Maud Olofsson hyllar att man är med i såpor i teve för att nätverka och marknadsföra sina varor och tjänster, läser jag här. Visst det är bra att vara känd av många när man nätverkar, men alla kan inte vara med i såpor och vill det inte heller. Främst för att syftet med de teveprogrammen inte alltid är affärsmässiga eller seriösa utan snarare förlöjligande och efter klippning kan de bli förnedrande.

När jag håller föredrag på skolor och organisationer mot yngre personer är jag alltid tydlig med att de ska hålla koll på vilka medier de syns i och hur de syns. Att delta i ett teveprogram kanske är bra för vissa för att bli kända, andra känner efteråt att de har blivit för hårt klippta och det bara är en sida som visas och inte hela personligheten. Internet kan ha samma problem, om något hamnar där kan det vara svårt att ta bort bilden eller texten.

Så hur blir det i framtiden? Är det bara de som inte betalar sina tevelicenser, som finns med galna bilder och texter på Facebook som visar på social kompetens och får erbjudanden om jobb och uppdrag? Eller är det de som håller sina privata fester privata? Idag vet vi inte det, det förändras hela tiden, men något som vi vet är att i ett nätverkande sammanhang så är det inte så viktigt hur många som du känner utan snarare hur många som känner dig eller känner till dig, som går i god för tid och pratar gott om dig inför andra, även när du inte är närvarande.

Nu ska jag ut och se om jag är med i VeckoRevyn, som ringde för några veckor sedan och gjorde en intervju kring just hur unga ska tänka när de ska nätverka och mingla. Jag framhöll då, precis som jag gör på mina föreläsningar för unga, att det gäller att tänka efter hur det kan kännas om några år. Ibland kan det räcka med några månader, fräscha sommarbilder kan bli för nakna bara för att det snöar utomhus eller så känns det plötsligt inte rätt att andra man inte känner kan vara med på badstranden.

Sedan ska jag till China teatern och Pole Position, för att nätverka och mingla!

Vi ses i vimlet!
Hälsar Katarina på www.komfab.se