Nu är mina hånade råd viktigare än någonsin

Anders Andersson

Publicerades: 9 mars, 2016

Aktieåret har börjat med ovanligt tvära kast – ena dagen går kurserna ned med ett par procent, en annan dag upp ungefär lika mycket. Det visar att mina två hånade råd är viktigare än någonsin och att det råder stor osäkerhet kring hur aktiebörsen just nu styrs. Detta kan ge dig lärdom om hur du bäst hanterar både företagets och dina egna pengar:

  • Aktiebörsen överreagerar alltid. Siffror om sämre tillväxt i Kina drog ned aktiekurserna där, vilket fick alla världens börser att rasa. Men försämringen var marginell – en tillväxttakt på 6,8 procent under det fjärde kvartalet jämfört med förväntade 6,9 procent.
  • Kursrörelser är svåra att förstå. Lägre oljepris sägs vara en av anledningarna till årets nedgång. Visst är det till stor nackdel för oljeproducenter och därmed för börserna i Ryssland och Norge. Men för många svenska börsföretag borde det väl vara en fördel med sänkta energikostnader.
  • Psykologin styr börsen. När aktiekurserna börjar gå ned blir många aktiesparare nervösa och säljer, vilket drar ned kurserna. Småspararna väntar i det längsta, ofta till dagen före vändningen uppåt.
  • På lång sikt är aktier bäst. Börskurserna har gått upp de senaste sju åren. Till slut kommer en större nedgång men ingen vet när. På riktigt lång sikt är ändå aktier alltid bättre än räntesparande. Aktiespararna måste ha betalt för att ta risker (riskpremie), annars skulle de inte köpa aktier och aktiefonder.
  • Skillnaden mellan aktier och banksparande är nu extremt stor. Sätter du pengarna på banken får du nästan ingen avkastning alls medan aktiekurserna ofta rör sig upp och ned med mer än 1 procent per dag.
Dessa sanningar kring dagens börsläge gör att mina två råd är viktigare än på länge. Jag har envist tjatat om dessa i över 25 år och ibland blivit hånad för att de låter så banala. Men jag hävdar att dessa två aktieråd är viktigare än alla andra: 1. Ha is i magen/sitt still i båten. Ingen klarar av att sälja och köpa vid rätt tidpunkt. Sälj därför inte mycket på en gång. Det betyder inte att du alltid ska ha lika mycket aktier och samma aktier hela tiden. Sälj en liten del när du är pessimist och öka aktieandelen försiktigt när du tycker att det ser extra bra ut på aktiemarknaden. 2. Lägg inte alla ägg i samma korg. Eftersom ingen vet vilka aktier och aktiefonder som kommer att gå bäst bör du ha många olika. Det sänker din risk – det du förlorar på gungorna tar du igen på karusellerna. Det är också därför du bör ha annat än aktierelaterade placeringar. De flesta av oss vill ha högre avkastning än den usla bankräntan men tycker att osäkerheten kring aktier är väl stor efter den dramatiska starten på året. Det gäller då att hitta något med lägre risk att ha tillsammans med aktier och räntesparande. Jag rekommenderar hedgefonder, trots att avgifterna är oförskämt höga. Om du då väljer en hedgefond som rör sig på annat sätt än aktieindex har du spritt riskerna väl. Korta räntefonder är ointressanta med dagens låga ränta. Om du är beredd att ta en viss liten risk väljer du i stället företagsobligationsfonder eller preferensaktier. Just nu rekommenderar jag en riskspridning enligt diagrammet här nedan. Ha mer aktier om du vill öka risken och mer räntebärande om du vill minska den. När du har bestämt dig för en fördelning som motsvarar din risk kommer frågan om hur pengarna ska paketeras. För de privata pengarna är det oftast både smidigare och mer lönsamt att ha aktier och aktiefonder på ett investeringssparkonto (ISK), trots att den årliga skatten i år stigit något. Skärmavbild 2016-03-10 kl. 10.24.07]]>