Nu är vi trötta på kräftgången

Gustaf Brickman

Publicerades: 6 januari, 2012

2011 har ju varit ett lagom roligt börsår. På min depå står det minus 103 000 kronor, i elaka röda färger. Men det är ju en risk man får ta när man håller på med aktier, och av de bolagen jag tror på har jag inte sålt ett enda. För kurserna just nu är inte bolagsspecifika, de har att göra med en omvärld som jag inte kan kontrollera. Man kan så klart gräma sig över att man inte köpte aktierna ett halvår senare, men det känns bara onödigt. Man ska inte både lida och betala. Mina riktkurser står kvar, även om jag kanske kommer att få vänta längre på dem än jag från början trodde.

Och som jag skrev i mitt allra första blogginlägg här på Driva Eget, det enda som vi med säkerhet vet är att varje börsras har en botten, sedan vänder skutan. Boliden gick från 144 kronor till 12 kronor till 144 kronor i finanskrisen. Och det är bara ett exempel. 

Vad den här börskrisen dock gett mig är en insikt i hur kompetent ledningen i bolagen är. Och då kommer två sanna klyschor till. ”Ledningen i småbolag är oerhört viktig för om du bör investera dina pengar eller inte”, och ”Det är i motgång ledaren kliver fram”. I fyra av mina bolag har ledningen agerat starkt under denna kris, i två av dem har det varit tyst. Och det påverkar i allra högsta grad hur jag ser på dem som fortsatt intressanta investeringar. Inte aktiekursen i dag, utan ledningen. Aktiekursen i dag är helt ovidkommande, även om den är jobbig att titta på ibland.

Här är mina innehav, kom på att jag nog aldrig presenterat dem här tidigare, och vad jag tycker om ledningen. Rangordnade i storleksordning:

1. Black Pearl Resources, Kanadensisk olja (oerhört kompetent ledning)
2. Northland Resources, Sveriges nästa LKAB (ingen tvekan här heller)
3. Lucara Diamonds, nu noterat på OMX, men inköpta i Kanada (stark ledning)
4. Zazu metals corp, zink i Alaska (kompetent ledning med bra informationstänk)

Och tyvärr med sämre insikt om aktieägarnas behov

5. Trac Technology, ursprungsmärkning av kött (fantastiskt idé, men hittills en helt hopplös ledning. Dock har jag höga förhoppningar på den nya vd:n)
6. Botnia Exploration, prospekteringsföretag i Sverige (kompetens ledning, men långt ifrån kommunikationsproffs)

Men nu till Roligare nyheter. 2012 kommer börsen att vända upp. Det är jag inte ensam om att tro, men jag har inga makroåsikter i frågan, utan klart mer psykologiska. Här är de främsta skälen, och de är goda nog.

1. Ingen lågkonjunktur håller för alltid. Finanskrisens börsras höll i sig i fem kvartal – från topp till botten. Nu är vi uppe i fyra kvartal.
2. Marknaden är trött på kräftgång. Och det här är det allra tydligaste tecknet. Om du följde börsen för ett halvår sedan, och tittade på en dag helt utan nyheter, så sjönk börsen. På bra nyheter stod den stilla, och på dåliga nyheter störtdök den. Men i dag stiger den på inga nyheter, hoppar på bra nyheter och sjunker inte nämnvärt på dåliga. Marknaden vill inte längre ner.

Börsen är psykologi, det kan man inte komma ifrån. Och det är vi som handlar på börsen som styr den. Vill vi (och mäklarna och robotarna) att den ska ner, så går den ner. Och nu vill vi att den ska upp.