Nu kan vi räkna med vår

Dorotea Pettersson

Publicerades: 15 februari, 2016

Sportlovet inleds i göteborgstrakten idag. Då är det vintersport som står på schemat och då önskas förstås kyla och snö för att göra det möjligt men min längtan efter vår är stor. Detta trots att det snarare är så att det är högvinter nu och februari ofta är den kallaste månaden på året. Så av den anledningen räknar jag inte med någon vår än men längta kan jag ju.

Faktiskt är det så att den 15 februari, alltså idag, är datumet då det är fritt fram för våren att anlända. I alla fall enligt den meteorologiska definitionen. Våren är en mycket uppmärksammad årstid här i Sverige. Vi letar vårtecken och varje år ser vi foton på första tussilagon i alla möjliga medier. Jag blir lika lycklig varje år när jag är ute och kör bil och ser tussilago i dikena vid vägrenen. Det är lycka.

Definitionen för vår enligt SMHI är denna:

 Vårens ankomst är, som med de andra årstiderna, en process, och det är svårt att säga att våren anlände ett bestämt datum. Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader. Efter sju sådana dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. SMHI

När sportlovet är slut och vi har hunnit med att åka lite skridskor och lekt i snö, som vi hoppas ska falla ner, så är våren mer än välkommen.