Nu måste Juholt sätta fart på sin okända plan

Anders Andersson

Publicerades: 18 april, 2011

När Håkan Juholt höll sitt timslånga installationstal som socialdemokraternas partiledare sa han en enda sak om småföretagare – att de kringgår lagen om arbetsrätt och skaffar sig F-skattsedel, trots att de borde vara anställda.

Han sa att landet behöver ökad tillväxt, men inte ett ljud om vilka som ska skapa den. Och det behövs ingen liten tillväxt fört att infria löftena i talet – höjda pensioner, högre bidrag och mer lön till de offentliganställda.

Man skulle kunna tro att han är naiv nog att mena att tillväxten ska komma från storföretag, som ju mest avskedar personal och flyttar produktion utomlands.

Men förhoppningsvis är det inte alls så. För det ser ut som om han har ett ess i rockärmen – en plan för att öka Sveriges tillväxt med hjälp av småföretagen.

Det är en plan som han godkände i mars förra året när han var distriktsordförande i Kalmar län. Han beställde den av oppositionsrådet Thomas Kronståhl i Västervik, som skrev den tillsammans med företagarkonsulten Janne Näsström.

– Ideologiskt stark, var hans betyg när han tillstyrkte den och skickade den vidare till partiets näringspolitiske talesman Tomas Eneroth.

Förmodligen är hans strategi att vid ett lämpligt tillfälle lägga fram valda delar av rapporten. Men på Driva Eget har vi den redan nu. Läs den i sin helhet här. Läs här nyheten om den.
 

Rapporten tar upp sanningar som Driva Eget många gånger också fört fram – att lagar och skatteregler är gjorda som om alla företag vore stora, att storföretagen mest tänker på att skapa kortsiktiga vinster och inte ger någon tillväxt för Sverige.

I rapporten kommer flera konkreta och bra småföretagarförslag. Det mest kontroversiella är att att anställda som vågar ta steget från en trygg anställning till eget företag skulle få göra ett rejält avdrag när de skaffar F-skattesedel för att stå på egna ben.

Det Juholt låter som något för dig att ta itu med snarast. Plocka fram rapporten och sätt fart med det som står i den. Du, som då framstod som småföretagarnas vapendragare, kan ju rimligen inte ha ändrat åsikt bara för att du blivit partiledare.

Stå för den rapporten Juholt, gör den ännu bättre och plocka fram politiska argument för småföretagarnas bästa. Maud Olofsson, som tystnat i dessa frågor, behöver ett tufft motstånd. Anders Borg behöver också nytänkande – jobbskatteavdrag är faktiskt inte lösning på allt.

Vilket parti som sedan har bäst förslag ser vi väljare fram emot att avgöra – bara ni politiker orkar engagera er för oss småföretagare.