Nu måste Tillväxtverket få en ny kraftfullare chef

Anders Andersson

Publicerades: 31 juli, 2012

Redan dagen efter DN:s avslöjande om Tillväxtverkets slösaktiga lyxmiddagar krävde Anders Andersson att Christina Lugnet skulle sparkas. Dagarna efter skrev han ett PS med nya argument –  och nu när hon fått sparlen blir det ett nytt PS längst ned här. 

Uppgiften för Tillväxtverket är att hjälpa småföretag att växa och följa de regler som gäller. Men generaldirektör Christina Lugnet och de 300 medarbetarna klarar inte av att följa de egna reglerna.

De har använt skattebetalarnas pengar till lyxmiddagar som bokförts som seminarier. Sedan 2010 har de enligt DN konsekvent brutit mot de interna reglerna och spenderat totalt 16,5 miljoner på intern representation och semiarier för personalen.

Slöseriet beror på att Tillväxtverket lever i en egen bubbla långt ifrån de strävsamma småföretagare som de ska hjälpa och som de nu sviker. De vet inte hur det går till i småföretagarvärlden  – helt enkelt för att de själva aldrig varit småföretagare.

De verkar tro att de ska härma ett lyxliv som endast i undantagsfall finns i det privata näringslivet. Och om företagare firar på krogen så gör de det med egna pengar – inte med skattebetalarnas.

Christina Lugnet måste begripa att skattebetalarna blir ursinniga över att deras pengar slösas bort på ”personalvård” som lyxmiddagar, vinprovningar, spahelger, slottsvistelser, skotterturer, chokladprovningar, skärgårdsevent. . .

Hon har fått direktiv att i år spara 10 miljoner.   Men i maj i år spenderade hon en miljon på en ”medarbetardag” på Grand hotell, ett av Stockholms dyraste hotell. Enbart middagen där kostade 428 000 kronor enligt notan ovan – 1 476 kronor per person.

  • Två allvarliga fel har då begåtts:
  • Priset är för högt. En middag får från mars i år kosta högst 600 kr per person, tidigare var gränsen 350 kr.

För att kamouflera detta och/eller för att få tillbaka momspengar har middagen och flera andra middagar enligt DN felaktigt bokförts som seminarier.

För detta och de övriga fasonerna är det generaldirektör Christina Lugnet och ingen annan som är ansvarig. Antingen har hon varit medveten om vad som skett eller har hon inte haft koll  på  slöserit bland medarbetarna. Båda alternativen är lika allvarliga.

Självklart vill näringsminister Annie Lööf ha en förklaring, och hon har redan kommit med skarp kritik.

Förtroendet för det överbyråkratiserade Tillväxtverket har rubbats ordenligt av DN:s avslöjanden, och frågan är om inte Annie Lööf måste sparka Christina Lugnet för att markera allvaret.

PS  3 augusti

Sedan jag skev ovanstående ser det ut att vara självklart att generaldirektör Chistrina Lugnet kommer att sparkas av  näringsminister Annie Lööf, som nu sagt att generaldirektörens handlande är oaceptabelt och att hon är mycket besviken. Skandalen har vuxit sedan det visat sig att Tillväxtverket  brutit mot reglerna för både redovisning och offentlig upphandling.

Opinionen mot generaldirektören är förödande, också här under artiklarna på driva-eget.se. Flera av Tillväxtverkets oavlönade kvinnliga småföretagarambassadörer är så ursinniga att de nu hoppat av från sina uppdrag. Annie Lööf har nu möjlighet att ta politiska poänger genom att sparka Christina Lugnet. Den chansen lär hon inte missa.

PS 6 augusti

Efter alla ilskna reaktioner från småföretagare och opinionsbildare fanns det bara en utväg för näringsminister Annie Lööf – att sparka Christina Lugnet. Det var ett självklart beslut – och på köpet kan centerledaren få nya väljare, som hon så väl behöver för att klara fyraprocentsspärren till nästa val. En ny kraftfullare och kunnigare chef måste nu snabbt in på Tillväxtverket – för att förbättra det skamfilade ryktet och se till så att fokus läggs på att hjälpa småföretagarna.