Nu testar jag crowdfunding

Janne Näsström

Publicerades: 17 februari, 2014

I Sverige är det i princip omöjligt att få fram riskkapital i tidiga skeden för småföretag. Pengarna dyker upp först när alla risker är tagna och behovet inte längre är akut.

Men det har dykt upp ett alternativ med potential att lösa den saken: Crowdfunding. I sak är det inget nytt, det nya är att det har kommit till Sverige och är tillgängligt för alla via Internet.

Nu testar jag crowdfunding för vår trolleriverksamhet. Eller rättare sagt i syfte att återskapa den klassiska tältvarietén anno 1920. Med fakir, loppcirkus, magdans, tradjazz, jonglör, luftaktrobat, balansartist och så vidare.

Jag har inte råd att stå risken för andra artisters gager. Därför söker jag stöd på fundedbyme.com. Kampanjen ligger ute. Satsade pengar kan lösas in till biljetter under varietéveckorna i Västervik, 28 juli – 10 augusti.

Jag återkommer med erfarenheter av den här finansieringsmodellen.

Crowdfunding är som jag tidigare nämnde inget nytt. I USA är det en del av kulturen att satsa några kronor på idérika människor. Och det är heller samma skam som i Sverige att misslyckas. Det nya är att crowdfunding via Internet. Det gör att fler får tillgång till den här typen av finansiering.

funderbyme.com finns vår och andra svenska kampanjer. Några av dem har varit mycket lycksamma.