Nu vet jag varför jag blev imponerad av Löfven

Anders Andersson

Publicerades: 20 februari, 2012

Jag blev imponerad över nye partiledare Stefan Löfven när jag såg honom i Rapport på måndagskvällen. Och nu funderarar jag på varför.

Han var på studiebesök på en högteknologisk operationsavdelning Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och sa att han vill satsa på innovationer där Sverige kan konkurrera internationellt.

– Innovationer är Sveriges framtid. Men då måste vi veta vad det är för något, sa han i förbigående där han gick i sjuhuskorridoren.

Vet du själv vad det är, undrade reportern.

– Ja, det vet jag. Det är att ta en idé till något som fungerar på marknaden. Det räcker inte bara med en idé.

Tydligt och konkret slog han fast det som länge borde ha varit självklart – att det krävs mer kapital och mer kompetens. Han sa att han kan tänka sig det riskkapitalavdrag, som utredarna i Företagsskattekommittén sagt nej till.

– Vi bör ha en näringslivspolitik med tyngdpunkt på innovationer, som förverkligar produkter och tjänster som gör Sverige mer konkurrenskraftigt, sa han.

Men räcker det inte med vad regeringen gör, undrade reportern.

– Uppenbarligen inte. Vi har ju för lite jobb i samhället, konstaterade han torrt och lågmält.

Det han sa var inga märkvärdigheter och inga politiska sensationer. Jag som så ofta varit kritisk till den socialdemokratiska politiken var imponerad över vad Löfvén sa.

När jag funderar på vad det beror på kommer jag fram till att det måste handla om trovärdighet.

Han kommer inte med några svepande formuleringar och yviga utfall mot politiska motståndare som hans föregångare Håkan Juholt. Han talar rakt och begripligt utan onödiga utläggningar och slängar så att folk förstår – och litar på vad han säger. Han argumenterar inte högljutt som Juholt, Thomas Östros och Göran Persson gjort. Han resonerar eftertänksamt.

Det är säkert vad socialdemokraterna behöver och vill ha – och kanske vad regeringen inte vill ha.