Nyckeln till framgång får plats i en handflata

Anna Fagerström

Publicerades: 19 mars, 2014

Kunle Oguneye, produktchef på Konga.com, och Anna Fagerström, PR-kiosken AB. Människans viktigaste framgångsfaktor genom årmiljonerna är förmågan att samarbeta.

Så hoppfullt då, med det fantastiska samarbetsverktyget som kallas internet.

Det var budskapet den första timmen av Webbdagarna Stockholm, en konferens där 1 500 webbredaktörer, it-entreprenörer och businessinspiratörer låter sig svepas med i en välregisserad ström av föreläsningar, frotterande och fikabröd.

Redan på morgonen den första dagen vidgade superföreläsaren Stefan Hyttfors perspektivet till att handla om – människans överlevnad. Hur kommer det sig att vi har överlevt på jorden hittills? Jämfört med andra djur: Vi springer inte snabbast, vi är inte starkast och vi blir rätt så tjuriga när det är för kallt.

Vi står oss helt enkelt slätt i de flesta grenar. Men. Vi är fena på att samarbeta. Och nu har vi hittat på det bästa av alla samarbetsverktyg, nämligen webben.

Som är nyckeln till bättre liv för många människor på den afrikanska kontinenten, berättar Kunle Oguneye (på bilden till höger, tillsammans med mig), produktchef på Konga.com, en nigeriansk korsning mellan Clas Ohlson och amazon.com.

På två år har shoppingsajten växt från sju anställda till 400. Alla 157 miljoner nigerianer har inte råd att handla på Konga.com, men rätt många har det. Och de gör det via mobilen. För det är smartphonen som är vägen till webben för många afrikaner.

Jag träffar Kunle Oguneye på Webbdagarna, och jag förväntar mig att han ska vara besjälad av att Konga.com ska dra in miljoners miljoner. Och absolut, han är helt besatt av att utveckla Konga – över hela Afrika. Han arbetar i stort sett dygnet runt för att utveckla sortimentet, anställa folk och samarbeta med den svenska webbyrån till två på nätterna. 

Men det han pratar längst och mest engagerat om är inte nätshopping, utan smartphonen som en väg till utbildning.

Barn som kanske inte har möjlighet att gå i skolan varje dag kan släcka kunskapstörsten med hjälp av mobilen. Kunle, som själv har två söner, längtar efter appar som både är utbildande och roliga nog att locka ungarna att använda dem.

Kunle Oguneyes budskap till oss i den så kallade utvecklade delen av världen är: Hjälp oss inte, i den mindre utvecklade delen av världen. Låt oss slå våra kloka hjärnor ihop. Låt oss samarbeta. Kom och gör business med oss.