Nytt år – nya möjligheter! (och erfarenheter)

Ramona Byrö

Publicerades: 13 januari, 2014

Klyscha?! Nja det beror på vad man gör under åren som går…

Själv har mitt senaste år minst sagt varit turbulent, fast jag har aldrig deppat ner mig så mycket som många utanför säger att de lätt skulle ha gjort i min situation. Varför går jag då inte och blir deprimerad efter att gått på smäll efter smäll efter smäll, som i klartext betyder, kunden köper inte min nya tjänst, vilket gör att jag inte får några intäkter som i nästa tur innebär tomt på kontot och resultatet blir ingen mat på frukostbordet. Delägare säljer en del av vårt gemensamma bolag utan att jag vet ngt, kund betalar inte sin stora skuld (ca 45 000 kr) … osv osv osv

För många år sen såg jag en film som har etsat sig fast i min hjärna, där en scen framförallt har funnits kvar sen dess. Filmtiteln kommer jag tyvärr inte ihåg men jag hittade det kinesiska ordspråket som användes i filmen:

Maybe so, Maybe not. We’ll see.

En bonde och hans son hade en älskad hingst som hjälpte familjen försörja sig. En dag sprang hästen bort och deras grannar utbrast, ” Din häst sprang iväg, vilken fruktansvärd otur! ”Bonden svarade: ” Kanske det, kanske inte. Vi får se. ”

Några dagar senare återvände hästen hem, leder några vilda ston tillbaka till gården. Grannarna skrek ut, ” Din häst har återvänt, och tog med sig flera hästar hem. Vilken stor lycka! ”Bonden svarade:” Kanske det, kanske inte. Vi får se. ”

Senare samma vecka försökte bondens son att rida in ett av stona och hon kastade honom till marken, som gjorde att sonen bröt benet. Byborna grät, ” Din son bröt benet, vilken fruktansvärd otur! ”Bonden svarade: ” Kanske det, kanske inte. Vi får se. ”

Några veckor senare kom soldater från den nationella armén marscherade genom staden och rekryterade alla arbetsföra pojkar för armén. De tog inte med sig bondens son som fortfarande återhämtade sig från sin skada . Vänner skrek, ” Din pojke skonas, vilken enorm tur! ”Till vilken svarade bonden, ” Kanske det, kanske inte. Vi får se. ”

Sensmoralen i denna historia är att inga omständigheter verkligen kan bedömas som bra eller dåliga, tur eller otur, lyckliga eller olyckliga, utan det får tiden utvisa. Dessutom, ingen bor egentligen tillräckligt länge på jorden för att ta reda på ”hela historien”, så det kan betraktas som ett stort slöseri med tid för att bedöma smärre olägenheter som motgångar eller att investera massor av energi på saker som ser enastående på ytan, men kan inte löna sig i slutändan.

Det klokaste är att leva livet med måtta, hålla ett jämt temperament, med alla saker i livet, oavsett om de ursprungligen verkar vara ”bra” eller ”dåligt”. Livet är mycket mer bekvämare om vi bara accepterar vad vi gjort och gör det bästa av vårt liv. I stället för att alltid behöva döma saker och förklara dem som bra eller dåliga, skulle det vara bättre att bara luta sig tillbaka och säga: ”Det ska bli intressant att se vad som händer.”
//Dr. Marlo Archer

För mig finns det verkligen inget bättre citat som passar så sjukt bra in i mitt företagarliv och även privatlivet. Skulle jag översätta texten ovan in i mitt företagsliv skulle det se ut på följande:
1. Jag sa upp mig från jobbet som säljare, äntligen fri och mot nya utmaningar – JIPPI!  
2. Fick inte det nya jobb jag sökte – Åhh va synd!
3. Kom in på en Ky-utbildning istället – JIPPI!
4. Utbildningen var totalt kass och jag fick bara med mig ett stort CSN lån – Åhh va synd!
5. Fd Läraren i utbildningen kontaktade mig och frågade om jag ville börja som säljare i hennes bolag – JIPPI!
6. Det var mkt svårare än vad jag trodde, försäljningssiffrorna sjönk och därmed min provisionslön – Åhh synd!
7. Jag blev senare erbjuden att bli delägare i hennes bolag – JIPPI!
8. Hade skrivit på ett kontrakt som var tuffare än vad jag hade utläst, klev då ur bolaget – Åhh va synd
9. Startade eget nytt bolag ensamt – JIPPI!
10. Försäljningen kom aldrig riktigt igång och stod på ruinens brant – Åhh va synd
11. Har fått förfrågan om att sälja en del utav mitt bolag då mina tjänster visat sig vara intressanta för det andra bolaget som vill bli delägare…

Ja så ser det ut just nu och i slutet av januari kommer jag att veta om jag fått med mig nya delägare och står isåfall inför ordet JIPPI!!!

Det är så coolt att ha med detta tankesätt för det ÄR precis så. Det har iallafall varit så för mig och kommer garanterat att alltid vara så. Önska mig lycka till och en spark i baken så hoppas jag få visa och berätta mer i nästa månad.
Kramar till Er alla bloggläsare och som jag ofta säger, det viktigaste är att DU GÖR NÅ`T!