Oändligt tålamod

Carl Svahnström

Publicerades: 30 juni, 2011

Ingenting blir som man har tänkt sig, så är det verkligen. Oftast blir det konstigt nog bättre än vad man vågat drömma om. Det är det som är så häftigt med att driva eget. Minst en gång i veckan står jag vid foten av ett gigantiskt berg som jag inte har en aning om hur jag ska ta mig över. Det är då tålamodet prövas på allvar.

I början var det väldigt jobbigt att hantera alla oförutsedda hinder, men man blir hela tiden bättre på det. Nio av tio gånger hittar man en bättre väg, självförtroendet och tålamodet växer och tillslut tar man dessa hinder med ro.

Min stora utmaning just nu är tillverkningen. Jag har väldigt höga krav på min partner i Kina eftersom jag jobbar med marknadens sköraste målgrupp, våra barn. Jag har precis läst igenom det nya leksaksdirektivet som träder i kraft den 20 juli. Att ta fram produkter för barn är en snårig djungel och i slutändan är jag som tillverkare, importör och distributör ytterst ansvarig för att produkten är säker.

Min partner måste vara mina ögon på andra sidan jorden, säkerställa att Snorisarna tillverkas under goda förhållanden och att de små hjältarna är säkra för barnen när de kommer till Sverige. Jag har gallrat bort femton stycken agenter i mitt sökande efter rätt partner. Just nu förhandlar jag med fyra aktörer. Komplexiteten i tillverkningen gör processen svår och någonstans ska också magkänslan vara bra.

I början av 2011 var jag säker på att produkten skulle finnas på apoteken i april. En rimligare gissning hade varit i början av 2012. Det tar alltid längre tid än man tror.

Oavsett om du är påläst och väl förberedd kommer du att stöta på hinder längs vägen. Se dessa som ett tillfällen att träna ditt tålamod, för när hela din värld vänds upp och ned kommer du behöva det.