Offentlig tjänsteman roffade åt sig två livslöner på fem år

Janne Näsström

Publicerades: 3 februari, 2013

Telia Soneras vd Lars Nyberg avgick i veckan på grund av mutaffären i Uzbekistan.

Styrelsens ordförande Anders Narvinger meddelade enligt Aftonbladet att Lars Nyberg vare sig har någon fallskärm eller någon bonus att kvittera ut, bara sex månadslöner.

Sex månadslöner visade sig vara fem miljoner kronor. Och sedan visade det sig att Telia Sonera på bara 5,5 år satt av runt 40 miljoner kronor till Lars Nybergs pension. 40 miljoner på drygt fem år, ovanpå en lön på närmare en miljon kronor i månaden.

40 miljoner kronor är mer än två livslöner för oss vanliga dödliga. Det skulle ta 100 år eller mer för de allra flesta att tjäna in. Och det fick Lars Nyberg i pensionsavsättningar på drygt fem år.

Telia Sonera är en del av offentlig sektor. Två tredjedelar av aktierna ägs av svenska och finska staten samt institutioner som 4:e AP-fonden. Den kvarvarande tredjedelen ägs av vanligt folk som blivit gisslan för att det gamla telefonmonopolet ska se ut som ett företag och göra det legitimt för höga tjänstemän att sko sig.

Det som gör mig riktigt förbannad är att folk i allmänhet tror att Lars Nyberg är företagare och drar slutsatsen att det är företagare som roffar åt sig. Det är vi företagare som tvingas springa gatlopp för att den offentliga sektorns tjänstemän inte kan sköta sig när de släpps fram till syltgrytorna.