Officiellt är hustrun cirkusartist och jag hennes manager

Janne Näsström

Publicerades: 4 november, 2013

Statistiska Centralbyrån har skickat ett antal brev till mig, med begäran om att jag ska lämna uppgifter till ett yrkesregister. För mig och andra småföretagare blir det bara krångligt, för vi sysslar med allt möjligt och går ofta inte att stoppa in i ett fack.

I mitt fall beror yrket på vilka uppdrag jag får. Ibland är jag i huvudsak marknadsföringskonsult, ibland copywriter, journalist eller PR-konsult, ibland föreläsare och vid några tillfällen har min huvudsakliga intäkt kommit från fotografering och filmning.

Hustrun tar också ut en lön ur företaget om än liten. Hennes insats är som assistent i vårt sommartrolleri.

Istället för att fylla i något bara för att få tyst på SCB, har jag struntat i att lämna uppgifter. Vad jag än skriver så blir det fel.Men häromdagen läste jag följebrevet. Med hänvisning till olika lagrum hotar SCB med vite om jag inte svarar på frågorna. Lika bra att göra som jag blir tillsagd. Helt sanningsenligt kodade jag mig själv som marknadsförare och hustrun som cirkusartist.

För den som inte vet sakförhållanden så framstår det som om hustrun är huvudnumret i företaget och jag hennes manager. Vilket får mig att undra till vilken nytta detta yrkesregister finns.

Uppenbarligen finns det i SCB:s värld bara stora företag och offentlig sektor, där medarbetarna har väl definierade arbetsuppgifter som kan beskrivas med en fyrställig kod. Allt möjligt-företagare som jag själv finns inte.