Olik bäst för partnerskap

Hanna Brodda

Publicerades: 8 maj, 2009

Min partner är olik mig. Han är cool, intresserad av för mig ganska ointressanta saker och vi tycker ofta olika. Det gör honom perfekt att starta företag med.

Att slå sig ihop med rätt person för att starta företag, är en hel vetenskap i sig. Om inte lika, så i alla fall jämförbart svårt som att hitta en käresta att dela livet med. Vi lämnar jämförelsen där.
Om du är bra på att, säg dansa, är det lätt för dig att se och uppskatta en annan duktig dansare. Men om du ska starta en dansskola, eller hyra ut dansare för events eller liknande, då räcker det med EN bra dansare i ledningen. Och det är du.

Okej, jag har förstått den här teorin, men den är inte lätt att tillämpa. I min bransch har vi två av varandra helt beroende yrkeskategorier, men ytterst lite har de gemensamt. Säljaren och publicisten.
I mitt blivande företag behövs tre ben, utöver ovan nämnda behövs en riktig interneträv och det är honom har jag hittat. Vi var tidigare kolleger men det var via Facebook jag fick se att han var ledig. Än har han inte skrivit på något, så jag vill inte fresta på vår relation med att gå ut med den här och nu.

Men hur hittar jag säljaren? Hur bedömer jag en bra säljare? En riktigt bra säljare behöver inte kunna skriva, inte kunna intervjua, men däremot vara lagom oljad i käften och grymt fokuserad på stålar och avslut. Ska de golfa också? Köra nedcabbat och dra till chamonix över helgen? Jag antar det. Men jag VET inte. Det enda jag kan gå på är antalet sålda internetannonser i livet.
 

Så här är det väl för er alla därute? En bartender behöver inte en till grym drinkskakare att starta restaurang med, utan hellre en kock. Just det råkar vara slätt omöjligt har jag förstått. Förlåt ni ordentliga kockar, men ni andra kan säkert förstå vad jag menar. Starta inte krog med en vanlig kock utan ännu hellre en revisorstyp, som gillar bokföringen och affärerna. Ni förstår väl vad jag far efter? Men hur bedöma en yrkeskategori du själv inte behärskar, en människotyp du kanske inte skulle välja som din bästa vän eller ens vilja umgås med. Bara jobba grymt bra och lojalt tillsammans med.

En variant är att kontakta en rekryteringsfirma. Det gjorde jag. De, vi kan kalla dem Lindkvist och Gren, verkar bra, rekryterar till många stora mediehus, men de förstår att ta betalt. De är ju säljare. Ska jag få in 75 000 kronor som de vill ha måste jag först sälja. Eller kan arbetsförmedlingen starta eget-bidrag gå till rekryteringsbyrån tro? Ska nog inte fråga om det.