Om att göra bort sig ibland

Camilla Björkman

Publicerades: 20 april, 2011

Att pitcha idéer kräver att man har lite mod och vågar ”put yourself out there” (säger man så?!). Jag vet att det är läskigt, även om det bara handlar om att mejla in en idé till en tidning eller en förfrågan att skriva för dem. Jag tyckte också att det var läskigt i början, tycker fortfarande ibland, men man måste inse att ingen jävel vet vem man är (i de flesta fall) och inte bryr de sig heller – förutsatt att de inte vill beställa en artikel såklart och då är ju biffen klar. På det sättet är det faktiskt värre idag när man har ett CV. Inte för att alla på Sveriges tidningar vet vem Camilla Björkman är, men det är i alla fall tre stycken fler än noll, som det var när jag började frilansa.

Jag har mejlat så många pinsamma artikelidéer i början av min frilanskarriär att jag blir röd i ansiktet bara jag tänker på dem. För att fler ska våga chansa och dra iväg sina idéer, bra som dåliga, ger jag er några exempel (det finns måååånga):

1. Mejlade någon hälsotidning, vet inte vilken, att göra en tespecial. En guide till olika teer alltså. Det är väl egentligen inte så farligt, det låter bara så jäkla B idag av någon anledning. Okej om jag varit ett teproffs men jag var journaliststudent och hade noll koll på teer, tyckte bara att det lät bra. Vilket jag upplyste redaktören om när hon frågade om min expertis inom teer. När hon sedan svarade att de hade budgetstopp vägrade jag ge mig och trackade henne med frågor om när detta budgetstopp skulle sluta. Som att hon skulle kunna ge ett datum?

2. Mejlade slarvigt skrivna krönikor om hur det är att vara ung tjej i Stockholm, till Metro. Har skrivit om detta förut. Haha, de var verkligen sjukt dåliga! Minns att jag mejlade dem till min kompis Lotta som inte ens förstod vad de handlade om, något om att X var lika med 0 (jag syftade på ex som i ex-killar?) Sen startade min kompis en nöjessajt där jag till slut fick dessa krönikor publicerade. Sen vet jag inte vart de tog vägen.

3. Skickade en artikelidé till Elle om hur jag skulle byta ut hela min garderob. Det vill säga slänga ut varenda plagg och sedan köpa en ny garderob bestående av några nyckelplagg. Jag hade läst en artikel om en tjej som gjorde just detta i brittiska Elle och tänkte att jag skulle göra samma sak med mina surt sparade pengar. Jag fick inget svar.

Osv osv osv osv….. Har ni gjort bort er någon gång?