Om bok nummer två, som kommer ut innan jul

Mikaela Holegård

Publicerades: 24 november, 2014

Jag är mitt uppe i slutredigeringen av min nästa bok. En fas som är både rolig, men även krävande. Här ska allt sättas på plats. Texten ska korrekturläsas och putsas. Bilderna ska placeras in på respektive plats, och så fort illustratören är färdig med sitt jobb ska illustrationerna på plats även de. Det är första gången som jag samarbetar med en illustratör och en fotograf på det här sättet. Det är både svårt, men främst roligt. Som tur är känner jag båda personerna vilket ger trygghet i projektet.

Min bok är, precis som min första, skriven med hundtema, men den här gången vänder jag mig till en ny målgrupp; barn och ungdomar. Det finns mängder av böcker, och annat material, skrivet om hundträning. Trots det fann jag en lucka i utbudet då jag insåg att det inte finns något bra material skriver för barn och ungdomar som inspirerar till hundträning. Och den här boken ger andra utmaningar än min första bok ”Grunden är grunden”, som är en agilitybok. Även den skriven för att inspirera till träning, men med en bredare målgrupp och ett ”enklare” innehåll. Agilityboken skrev jag för att inspirera till träning och uteslöt egna åsikter och tyckande om hur läsaren skulle göra med sin hund. Jag valde att förhålla mig neutral till de olika metoderna genom att säga ”såhär kan du göra…”, för ingenting är mer rätt eller fel så länge resultatet uppnås. Vägen dit kan vara olika och ska anpassas efter varje individ. I barn- och ungdomsboken gör jag tvärt om. Där måste jag skriva om min filosofi. Jag skriver om hur man tränar kontakt, följsamhet och förbudsord, för att nämna några kapitel. Det är fortfarande rekommendationer, men för att vara pedagogisk behöver jag vara utförlig i hur jag beskriver varje övning.

För att veta att jag håller en bra nivå ska ett antal personer få korrekturläsa boken i veckan. När man jobbar med text är det väldigt bra att få höra hur andra tar emot din text. Höra deras tankar och åsikter, för även om du upplever att ditt material är bra är det slutkunden som trots allt bestämmer om materialet håller. Och de tankarna och åsikterna vill jag gärna ha innan jag gör den slutliga formgivningen av boken, skickar iväg filen till tryckeriet och ger godkännande att trycka 3000 exemplar.

Det är väldigt inspirerande att skriva för andra på det här sättet. Jag är beredd på att antalet ”tyckare” kommer att vara fler den här gången, men ser det som en utmaning istället för att skrämmas av det. Och jag ser fram emot att få möta de barn och ungdomar som jag hoppas kommer att ha nytta och glädje av boken. Jag planerar en releasen veckan innan jul och ska kontakta en butik med förhoppningen om att få vara i deras lokaler. Min första bok hade ingen officiell release. Hela processen att trycka, sälja och få ut boken på marknaden gick så väldigt fort att det på något sätt glömdes bort. Så jag har ingen erfarenhet av sådana kalas, men den här gången vill jag träffa läsarna tillsammans med min fotograf. Jag hoppas att de vill träffa oss och våra hundar, som är med i boken.