Om du har tråkigt på jobbet så kommer du att förlora det

Janne Näsström

Publicerades: 11 november, 2012

Det har inte undgått läsaren av bloggen att jag ägnar somrarna åt trolleri. Det är en del av min näringsverksamhet, i grunden en hobby, men jag försöker växla upp det till professionell nivå. Målet är att jag ska kunna ta ut lön 2-3 månader och ägna resten av året åt skrivande och konsultade.

Men enligt de flesta är mitt trollande ändå en hobby, oavsett hur mycket lön jag tar ut. Varför? För att jag har roligt. Det är roligt att stå på scen, det är roligt att planera och bygga.

Den pensionerade forskaren Claes Gustafsson, med ett förflutet på KTH och Åbo Akademi, skrev på 1990-talet en bok om arbetets natur. Den är sedan länge slut på förlaget, men finns att ladda ned som PDF på hans hemsida claesgustafsson.com.

Han definierar arbete som produktion av allvar, vilket också är namnet på boken. Arbete är seriöst och innebär förpliktelser och ansvar. Det är rent ut sagt tråkigt. Är det roligt så måste det vara en hobby. Så har vi lutheranska svenskar i många år sett på arbete.

Jag tror inte att det gäller längre. Om du inte gillar ditt arbete så kan du bara prestera det förväntade. Du gör vad du blir tillsagd, följer regler och rutiner och tar inga egna initiativ. Så agerar en majoritet av landets anställda, visar bland annat en studie om arbetsmotivation av polisforskaren Stefan Holgersson.

Problemet är att världen svämmar över av lydig arbetskraft. En lydig arbetare kostar tre kronor i timmen i Kambodja, lydiga akademiker finns i Indien för 20-30 kronor i timmen.

Om du gillar ditt arbete och drivs av något större än att skaffa dig lön, ledigt och arbetskamrater så kommer du att prestera mer än det förväntade och skapa långt större nytta för din arbetsgivare eller uppdragsgivare.

Min bloggkollega Anna Fagerström är inne på samma spår när hon rekommenderar Dan Pink som skriver och föreläser om motivation. Flera av hans föreläsningar finns tillgängliga på nätet, bland annat på TED (för övrigt en fantastisk inspirationskälla inom många områden)

Frågan är hur länge det finns plats för människor som har tråkigt på jobbet på den svenska arbetsmarknaden. Den andra sidan av myntet är att vi småföretagare som älskar vårt arbete borde kunna ta mer betalt för att vi gillar vad vi gör, tar egna initiativ och presterar mer och bättre. Det är värt pengar att ha roligt.