Om en road trip till Sexdrega för att få en inblick i det här med textilproduktion

Mikaela Holegård

Publicerades: 4 november, 2015

I torsdags förra veckan åkte jag, PÅL och hundarna på en liten road trip till Sexdrega, som ligger strax utanför Svenljunga. Med andra ord en resa på dryga fyra timmar (dit, och fyra timmar hem). Syftet med resan var att besöka företaget Svenljungaverken och presentera PÅL för dem. Jag ville veta om det är möjligt att sy upp ett mindre antal packpåsar till en rimlig kostnad samt hur de olika stegen ser ut.

Det känns otroligt roligt att få en inblick i ”textilvärlden” och faktiskt inse två saker: 1. Steget mellan idé och produktion behöver inte vara så långt. 2. Textilproduktion behöver inte förläggas utomlands. Framför allt inte i inledningen av processen. Förutom PÅL väcktes fler produktidéer till liv nu när det plötsligt inte kändes så avancerat längre.

Men ja, i mitt fall med PÅL så ska jag nu ta fram material och skicka det till företaget tillsammans med mönster och gärna en prototyp som kommer att fundera som ett referensobjekt vid tillverkningen. Har jag mönster förblir referensobjektet orört. Annars använder de sig av prototypen för att få fram mönster med mera som gör tillverkningen möjlig. Jakten har börjat och jag får hjälp från företaget att hitta bra grossister och leverantörer. Efter att ha googlat ihjäl mig efter breda dragkedjor utan napp insåg jag att den hjälpen är ytterst värdefull! 😉

Så, när materialet är på plats skickas alltså det tillsammans med mönster och en PÅL ner till Sexdrega där de kommer att ta fram pris på tillverkningen. Inledningsvis kommer delarna att skäras ut för hand då det blir en liten kollektion nu i det första. Men senare kommer jag att investera i verktyg för stansning. Det är dyrt, men helt klart värt det i längden eftersom att just skärdelen är det som kostar mycket då tid är pengar. Att stansa ut de olika delarna går betydligt fortare, och verktyget är ju faktiskt en engångskostnad. Efter att de har räknat på priset hoppas jag på att äntligen kunna säga ”kör” och kunna påbörja den tänkta webbutiken där försäljningen kommer att ske samt planering av marknadsföring med mera nu kan starta på riktigt.

Jag fick en kommentar på mitt senaste inlägg i PÅL-processen där personen frågade varför jag valde att jaga återförsäljare istället för att sälja på egen hand. Att ha samarbeten och återförsäljare har många fördelar, men efter att ha fått nej av X antal tänkbara företag samtidigt som att fler kunder efterfrågar produkten inser jag att det får bli det här steget nu. Och tänk vad jag kommer att lära mig på vägen, och tänk vilken dörr som har öppnats nu i och med kontakten med företaget i Sexdrega. Håll tummarna nu!