Om ett sätt att definiera begreppet målsättning och om att ändra sin vardag

Mikael Espenkrona

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 5 januari, 2016

Julhelgen är över. Nyårsfirandet är förbi.  Det är dags att blicka framåt, ta tag i projekten och komma igång med arbetet igen. Det är verkligen lätt att tappa arbetstempo under en ledighet tycker jag, och kände samma sak efter sommaren som jag gör nu. Det är tur att jag närmar mig deadline för böckerna så att jag börjar känna pressen, som hjälper mig att prestera.

Något som är vanligt såhär i inledningen av ett nytt år är att sätta upp mål. Vare sig det är ett slags nyårslöfte eller inte så är vi många som yttrar tankar om en förbättrad vardag och hur vi ska nå dit. Kanske har du som läser det här satt upp mål och nu ska ta tag i det som behövs för att du ska förverkliga den där tanken eller drömmen. Och det behöver inte handla om något ”klyschigt” som att bli mer hälsosam (även om det ofta är en bra faktor för att få mer energi i vardagen), utan jag tänker mer på de tankar som handlar om att ändra sin vardag till det bättre.

Jag har många personer omkring mig som någonstans skulle vilja ändra sin vardag. Personer som varje dag yttrycker missnöje om sitt jobb och som drömmer om att göra något annat. Jag brukar alltid bli lite tyst i sådana diskussioner. Någonstans känner jag igen mig i att inte vara helt nöjd med jobbsituationen, och det beror mest på en svag frustration över att vilja göra så många saker och samtidigt veta att man inte kan göra allt på samma gång… Men jag vantrivs inte med mina arbetstider. Jag har inte en dålig, otrevlig arbetsledare eller jobbar massor av övertid utan att få varken uppskattning eller rättvis ersättning för det. Jag har schysta villkor för mitt arbete och jag älskar min flexibla vardag med ansvar under frihet. För ansvar och disciplin krävs för att arbeta mestadels hemifrån och leverera och sälja för att få in pengar på kontot varje månad. Så när mina vänner pratar om att de skulle vilja göra annat är mitt spontana svar: Vad hindrar dig?

Det är få som kan byta jobb ”bara sådär”, och man ska respektera att det kan ta dig att ändra sin jobbsituation. Ja, det kan ju faktiskt innebära flera års studier för att nå den där yrkestiteln som du vill ha. Men värdera dig själv och din tid. Ställ alternativen mot varandra och jämför dem; välj att vara kvar på samma jobb eller inom samma bransch tills du går i pension, eller investera i dig själv. Se över möjligheterna att söka den där utbildningen, byta tjänst och få en bättre vardag men kanske lägre lön… Vi arbetar så många år och spenderar så (sjukt) mycket tid på vår arbetsplats varje dag. Varje vecka och varje år… Ska inte de här timmarna vara av kvalitet då? Och det är ju faktiskt så att den enda som kan ändra situationen är du själv.

Se det som en spark i baken! Har du sett något av nyhetsprogrammen under de senaste dagarna har du säkert hört experterna tipsa om att det här med löften och mål bör innehålla realistiska saker. Med andra ord, ta steget att ändra din vardag i små steg. Jag vill ju alltid rekommendera alla att någon gång i livet driva eget företag. Det behöver verkligen inte vara en heltidsverksamhet, men syftet med de orden och rekommendationen är att ge alla chansen att få jobba med det man gillar allra mest och att få göra den där resan som ur så många perspektiv ger så mycket tillbaka och som utvecklar dig som människa på så många nivåer.

Mitt realistiska mål det här året är att ge ut två böcker. Jag vill sälja slut på det lager som jag har idag av mina tidigare titlar och hoppas att det ska ske genom att bl. a. hitta återförsäljare i Norge och Finland. Jag vill även sälja ut lagret med nummerskyltar och andra designprodukter som jag har tagit fram. OCH, den där PÅL ska allt bli något. Frågan är vad…

God fortsättning på dig, och spark i baken att skapa en vardag du trivs i. Oavsett om det sker i år eller nästa år. Låt det ta tid och planera långsiktigt.