Omyndigförklarad av mig själv

Hanna Brodda

Publicerades: 22 oktober, 2009

Att starta aktiebolag har varit en utmaning, må jag säga. Då menar jag inte företagsidén, finansieringen och affärsplanen, utan det strikt formella.
Banken var första stoppklossen, de ville verkligen inte ta emot mina hundra laxar som man måste putta in för att få sitt bolag, det har varit en tuff kamp med de statliga lånen och nu börjar det hela om. Nu måste lånen flyttas över till aktiebolaget, som inte fanns i somras när lånen beviljades och pengarna på banken är fortfarande inte mina. För att få tillgång till mitt konto som jag kämpat så hårt för måste jag ta med pappsen och maken till banken. Nej då, jag har inte förlorat mina medborgerliga rättigheter. Det är helt mitt eget fel.
Gör inte som jag.
Hur som helst ringde jag till Bolagsverket och frågade vad som hade blivit fel.

– Du vill ju ha med pappa och make varje gång du rör ditt aktiebolags ekonomi. Hanna, du valde ju det.
– Nä!
– Jo! Här står det: ”Firman tecknas av styrelsen.”

De sa inte så ordagrant, men ungefär och visst har de rätt. Jag valde ju det. Inte för att jag exakt förstod innebörden av mitt val, tvärtom tänkte jag att registreringen var så enkel att en ändring i samma formulär borde vara lika enkel.

– Med de har inte med mitt företag att göra, man måste ju ha några i styrelsen så då fick de vara med, men jag kan inte ha med dem jämt. De har inte de tid med!

Jag minns det, satt i sommarstugan och kastade ut lite frågor till familjen under tiden och vips var det hela färdigt. Med enkel e-legitimation var det hela underskrivet och färdigt. Tänkte nog att jag skulle ändra vissa detaljer senare som jag inte hade helt klart för mig i registreringsögonblicket. Där tänkte jag fel. Ändringar i firmans bolagsordning kommer jag inte att ha råd med. Varje ändring kostar nämligen 900 kronor. En ändring kan jag lyxa till mig med den här månaden, men om det är något annat galet får jag nog vänta med det till nästa bokföringsmånad. Stora ändringsfesten får vänta.

Har en egenföretagare tid att avstå vaccinet mot svininfluensa? Diskutera på Dina mediciner.