På jakt efter inspiration

Carl Svahnström

Publicerades: 20 mars, 2010

Igår spenderade jag en timme i barnhörnan på Lumas bibliotek i Hammarby Sjöstad. Jag tog på mig ett par hörlurar som hängde i en stålvajer från väggen och pippi långstrumps nya ljud-cd drog igång på högsta volym. Samtidigt drömde jag mig bort och mindes mina egna barndomsdagar när jag låg på golvet på mitt rum och lyssnade på ljudböcker på små röda kasetter.

Jag tog upp mitt anteckningsblock och direkt efter det kommer bibliotikarien in och ber barnklassen därinne att vara tysta. Det sitter faktiskt en kille och försöker läsa, förklarade hon. Jag tyckte att det var helt okej med tanke på att jag behöver inspiration till sagan så det var faktiskt en del av taktiken att det skulle vara en del liv. Jag försökte vifta bort problemet i rädsla för att bli lynchad varpå hon kommer fram till mig och viskar, det är för min skull, jag blir snart tokig!

Som jag kort har nämnt tidigare så har jag en väldigt romantisk bild av hur sagan ska vara uppbyggd. Idén med Snorisar är att vända den jobbiga stunden kring medicineringen till en intim och kärleksfull stund tillsammans med sitt barn. Mer på barnens villkor, utan gråt och tvång. Barnen får en bättre förståelse för medicineringen genom pedagogiken, men framförallt stärks relationen med mamma och pappa.

Det är otroligt viktigt att föra in leken i vardagens alla sysslor. Särskilt viktigt är det vid de stunder som är jobbiga. Det gäller både liten som stor. Sagor lär oss mycket om livet och är ett sätt att hantera frågor som ibland kan vara svåra att förklara. Speciellt för de minsta när de är sjuka och mår dåligt. Snorisarna kan hjälpa till att tillföra den där lilla magin i vardagen.