Please rob me, vad skriver du på nätet?

Katarina Widoff

Publicerades: 26 februari, 2010

Det är mycket nätverkande på internet, det största nätet av alla, där alla finns och där vi vill vara personliga med de vi känner och lära känna nya andra intressanta kontakter som kanske kan bli vänner i framtiden.

Då ger vi gärna något om oss själva och det finns flera exempel på att folk har fått påhälsning hemma när de har varit för tydliga med att de är borta. En paranoid vän till mig ville inte ens att hennes namn skulle synas på resväskorna på flygplatsen, i fall det var rånare som gick runt och tog upp adresser där man antagligen skulle få röja fritt.

Nu lägger många gladeligen ut samma information på nätet. Och det har kommit nya sajter som sammanfattar den information som du ger ut på olika ställen på internet. Sajten Please Rob Me är skapad av ett gäng nederländare som just ville visa på risken med att dela med sig av för mycket information på nätet. Att nätverka blir fingertoppskänsligt även här.

Tänk efter, vem vill du vara och hur vill du framträda. Många letar information om blivande samarbetspartners och kollegor på nätet och tar in den information som du har lagt ut där. På Facebook blir man också klassifierad utefter vilka man känner, och det har aldrig varit tydligare med vilka som ingår i min adressbok. Den är ju öppen mer eller mindre för alla.

På nästan alla communities finns raden om vad jag gör just nu och ju mer den uppdateras desto lättare är det för andra att se var man befinner sig. Jag har frågat runt lite om vad och hur mycket man skriver ner och en av mina affärsbekanta var supertydlig. Jag skriver aldrig om att jag är ensam hemma eller att jag ska resa bort, aldrig.

Mobilen kan såklart också sända ut information och det finns flera mobilföretag som säger att man kan följa sina vänner och se var de är just nu. Jag undrar bara hur det kommer tas emot av försäkringsbolagen.

En tacksamhets tanke sänder jag ändå till våra transportmedel, eftersom det går så snabbt att förflytta sig så gör det inget om man skriver att man är på väg i tåget från Göteborg… man är ju snart på plats på kontoret eller hemmet. Just den raden skrev jag i Facebook och då visade det sig att en kompis var med på samma tåg! Och det är ju så vill vi vill hålla kontakt med de vi känner, att förenkla och förbättra att träffas. Inte att ge tjuvarna en chans att länsa våra hem.

Ta hand om dig och tänk efter hur och vad du sänder. Ett tydligt budskap är bra, det blir minnesvärt, men det behöver inte innehålla all info om var du är och när du kommer hem igen.

Vi ses i vimlet! hälsar Katarina på www.komfab.se