Politiker ska hålla armlängds avstånd till företagare

Janne Näsström

Publicerades: 7 november, 2015

Härom kvällen medverkade jag på en föreläsning om hälsa och kultur, med efterföljande paneldiskussion modererad av förre vänsterledaren Lars Ohly.

Jag var ett av kulturinslagen och körde ensam en kort varietéföreställning med mig själv som några av varieténs unika artister som eldslukare, utan att spruta eller sluka eld, fakir och hypnotisör. Offret för hypnosen var Ohly som på scenen förlorade sin förmåga att läsa. Han återfick sin förmåga och slapp återvända hem om som analfabet…

Lars Ohly höll även en kort tal baserat på sina erfarenheter från tiden som Vänsterpartiets talesperson i kulturfrågor:

”En god regel är att vi politiker ska hålla armlängds avstånd till kulturarbetarna”.

Enligt honom saknar politiker och tjänstemän nödvändig kompetens. Den finns hos professionella kulturarbetare. Politikernas uppgift är att vara möjliggörare.

Jag kunde inte annat än att applådera. För på samma sätt är det med företagande. Politikerna och deras tjänstemän saknar nödvändig kompetens. Den finns hos oss företagare.

Företagande är, på samma sätt som utövande av olika former av kultur, en färdighet. Det finns bara ett sätt att lära sig och det är att göra. Oavsett om det handlar om att spela trumpet eller driva företag.