Politiker dömer småföretagare utifrån sina egna handlingar

Janne Näsström

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 22 januari, 2016

Flertalet politiker oavsett kulör utgår från att vi blev småföretagare för att fiffla.

Jag stötte nyligen på ännu ett bevis för den saken, i form av en debattartikel från Småföretagarnas Riksförbund.

Den handlade om att småföretagare åldersdiskrimineras i sjukförsäkringen. Efter att ha fyllt 55 år får en enskild näringsidkare inte byta till kortare karenstid.

Om detta ställde Ylva Johansson en fråga i riksdagen för två år sedan. Då var hon vanlig riksdagsledamot och konfronterade dåtidens arbetsmarknadsminister, moderaten Ulf Kristersson. Hans svar löd så här:

”Regeln som föreskriver denna åldersgräns har funnits länge och har sin grund i att det har ansetts erforderligt med en spärr för att förhindra spekulation från den försäkrades sida eller ett obehörigt utnyttjande av försäkringen”.

Med den nya maktordningen kom frågan nyligen upp igen, på moderaten Hans Rothenbergs initiativ. S-ministern Annika Strandhäll svarade med allmänt prat om hur viktiga vi företagare är och avslutade med att ”karenstiden för företagare som är äldre än 55 år kan därför komma att uppmärksammas i det fortsatta arbetet”.

Kan därför komma att… Goddag yxskaft.

Vi småföretagare är bra att ha för att utställa löften till andra grupper än företagare och för att puckla på meningsmotståndare. Men när det kommer till kritan så är alla politiker, oavsett färg, livrädda för att vi ska fiffla.

Det mesta tyder på att makhavarna dömer oss utifrån hur de själva hade gjort. När de som finns i Stockholms maktbubbla kommer fram till syltgrytorna brukar de se till att förse sig, oavsett om de är socialdemokrater, moderater eller fackliga fortroendevalda i Kommunal.